PREȘEDINTA MAIA SANDU S-A ÎNTÎLNIT CU DIRECTORUL ADJUNCT AL DEPARTAMENTULUI EUROPEAN AL FMI, MARK HORTON

Șefa statului i-a salutat la Chișinău pe Directorul adjunct al Departamentului European al Fondul Monetar Internațional (FMI), Mark Horton și pe directorul executiv al instituției, Paul Hilbers. În cadrul întrevederii s-a discutat despre situația din țară și regiune și evoluțiile recente economice. La fel, s-a vorbit despre susținerea oferită de FMI pentru relansarea economică, dezvoltarea unui mediu economic stabil și previzibil, în procesul de aderare la UE.

Președinta Maia Sandu le-a mulțumit reprezentanților FMI pentru parteneriatul și susținerea permanentă acordată pentru menținerea stabilității economice a Moldovei. Un mediu economic stabil și sustenabil contribuie la dezvoltarea economică, asigură bunăstarea oamenilor și facilitează procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Pe lîngă Programul de politici existent cu FMI, Moldova va beneficia de un nou mecanism de finanțare și susținere pentru Reziliență și Facilitarea Sustenabilității (RFS). Mecanismul RFS va sprijini eforturile autorităților în gestionarea provocărilor climatice, inclusiv creșterea rezistenței la șocurile legate de climă și sporirea securității energetice. Negocierile sînt finalizate, iar decizia pozitivă a Consiliului director al FMI este așteptată la început de decembrie 2023.

Sursa: presedinte.md