PREȘEDINTA MAIA SANDU, LA FORUMUL MASS-MEDIA: „LIBERTATEA PRESEI REPREZINTĂ UN ELEMENT CHEIE AL DEMOCRAȚIEI”

Șefa statului a participat la cea de-a opta ediție a Forumului Mass-Media, unde i-a felicitat pe toți jurnaliștii pentru rezultatul foarte bun din acest an în clasamentul privind Libertatea presei în lume, în care Republica Moldova s-a clasat pe locul 28, din 180 de țări, alături de democrații consacrate. Președinta Maia Sandu a subliniat că acest loc se datorează muncii enorme a jurnaliștilor onești, dar și eforturilor din ultima perioadă a autorităților.

Președinta a punctat că mai multe solicitări formulate la Forumurile precedente au fost soluționate: a fost aprobat Planul național de dezvoltare a domeniului pentru anii 2023-2026 și a fost adoptată o nouă lege care să îmbunătățească accesul la informațiile de interes public. De asemenea, Guvernul a aprobat o decizie prin care Ministerul Culturii a preluat competența de coordonare a politicilor publice în domeniul mass-media. În același timp, șefa statului a menționat că încă mai este mult de lucru pentru a pune bazele educației pentru media, așa încît fiecare cetățean să fie capabil să deosebească informațiile veridice de falsuri și să nu se lase manipulat.

„Libertatea presei reprezintă un element cheie al democrației. Presa liberă este și un mijloc eficient de combatere a propagandei și dezinformării, deosebit de periculoase în contextul atacurilor hibride. Le mulțumesc celor care muncesc cu dăruire pentru a informa obiectiv oamenii. Sîntem determinați să muncim împreună să protejăm spațiul informațional și să asigurăm un mediu prielnic pentru munca jurnaliștilor onești”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Sursa: presedinte.md