Povestea omului care isi putea roti capul la 180 de grade

Înainte să fie inventate show-urile TV cu oameni care fac lucruri extraordinare, principala sursă de distracție erau circurile. Aici se adunau oameni cu talente și capacități ieșite din comun, gata să ia banii amatorilor de ciudățenii. Unul dintre acești oameni a fost Martin Laurello, supranumit „Omul cu capul rotativ”.

Martin Joe Laurello avea o capacitate nemaivăzută: își putea roti capul la 180 de grade, fără să se rănească. Practic, Laurello era singurul om de la acea vreme care-și putea vedea spatele fără a se uita în oglindă.

Pe numele lui inițial Martin Emmerling, bărbatul s-a născut în Mai 1885, în orașul german Nuremberg. Cînd a observat cîtă lume este curioasă să-l vadă în acțiune, Laurello s-a decis să se alăture circului.

După ce s-a mutat din Germania în America, în 1921, împreună cu mai mulți acrobați și oameni de spectacol europeni, a început să colinde continentul Nord-american.

A făcut parte din mai multe circuri, printre care Circul „Bailey” și circul „Hubert’s Museum”, din New York. Deși părea unul dintre cei mai bizari oameni ai vremii, Laurello era un om absolut normal, cu părul pieptănat cu grijă.

Fața îi era mereu bărbierită, iar pantofii îi purta întotdeauna bine lustruiți.

Flexibilitatea ieșită din comun a gîtului lui Laurello, care-și putea roti capul la 180 de grade fără nici o problemă, avea la bază un defect fizic. Bărbatul s-a născut cu coloana vertebrală îndoită, ceea ce explică flexibilitatea extraordinară a gîtului.

Practic, coloana vertebrală a lui Laurello avea forma unui semn de întrebare. De-a lungul timpului, cu multă muncă, bărbatul a reușit să-și disloce cîteva vertebre, pentru a-și putea face show-ul nestingherit.

Deși putea înghiți lichide cu capul întors, bărbatul nu putea respira în timp ce privea „peste umăr”. De aceea, nu rezista prea mult în nefireasca poziție. Ultima demonstrație filmată a lui Laurello a avut loc pe 24 Martie 1952, în timpul unei emisiuni televizate.

Despre viața personală a lui Laurello nu se știu prea multe. Una dintre colegele lui, Percilla Berjano, l-a descris ca fiind „un nazist care nu iubește drapelul american”.

Despre el se mai știe că, în 1931, a fost arestat de Poliția din Baltimore pentru că și-a părăsit soția. Femeia făcuse plîngere la Poliție prin telegramă. Martin Laurello s-a stins din viață în 1955, la vîrsta de 70 de ani, din cauza unui infarct.