Potrivit Kievului, Armata rusă este în ofensivă pe frontul de Sud

Armata ucraineană a raportat Luni tiruri intense din partea trupelor ruse în apropiere de Robotine, un sat din regiunea Zaporojie, în Sudul Ucrainei, localitate asupra căreia trupele ucrainene au preluat controlul în contraofensiva din Vara trecută, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Inamicul a condus 10 tentative nereuşite de atac asupra poziţiilor forţelor de apărare ucrainene în zona Robotine. Aici, situaţia este schimbătoare, inamicul recurge la tiruri susţinute", a indicat Dmitro Lihovii, purtător de cuvînt militar ucrainean pentru acel sector de front.

Acesta mai afirmă că Armata ucraineană a respins atacuri efectuate "cu un număr important de vehicule blindate", dar ruşii au început să atace cu "grupuri mici de asalt şi mai multe vehicule blindate", precum şi cu aviaţia care "operează activ".

"Aceste tentative de acţiuni ofensive sunt stopate, inamicii sunt eliminaţi în jurul Robotine", susţine în acest timp generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul ucrainean responsabil pentru acel sector de front.

Canalul de Telegram "DeepState", apropiat Armatei ucrainene, a anunţat, Duminică seara, că trupele ruse au reuşit să străpungă apărarea ucraineană la Verbove, localitate situată la cîţiva kilometri Est de Robotine. Potrivit blogului militar rus Rîbar, trupele ruse ar fi pătruns în partea de Sud a localităţii Robotine.

Această localitate a fost recuperată de Armata ucraineană în luna August, acţiune prezentată atunci de Kiev ca un succes major al contraofensivei ucrainene care în cele din urmă s-a încheiat fără cîştiguri teritoriale majore.

Noile acţiuni ofensive ruse pe frontul din Sudul Ucrainei au început în weekend, în timp ce trupele ruse preluau controlul asupra oraşului Avdiivka, la circa 150 de kilometri Nord-Est de Robotine, după patru luni de asediu asupra oraşului.

În sectorul de front Avdiivka, "ruşii se regrupează, şi-au atins obiectivele tactice" şi "transferă probabil unităţi de la Avdiivka spre alte sectoare" ale frontului, a mai menţionat purtătorul de cuvînt militar ucrainean Dmitro Lihovii.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a susţinut în raportul său zilnic despre evoluţia frontului ucrainean că trupele sale au "eliberat complet cocseria de la Avdiivka", ce mărgineşte partea de Nord a oraşului pe o suprafaţă de 340 de hectare şi care a fost ultima poziţie fortificată a trupelor ucrainene înaintea retragerii lor de pe acel sector al frontului.

Armata rusă a ocupat poziţii mai avantajoase pe frontul din regiunea Doneţk, mai afirmă Ministerul rus, fără a face totuşi referire la zona Robotine.

În acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat o brigadă care apără regiunea Kupiansk, pe frontul de Nord-Est, unde trupele ruse sunt de asemenea în ofensivă de mai multe luni. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, Zelenski a abordat acolo ”furnizarea de echipamente, muniţii şi alte elemente urgente unităţilor militare ucrainene”, în contextul în care Armata ucraineană se confruntă cu o criză acută de arme şi muniţii.

Noul comandant-şef al Armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat Luni că antiaeriana ucraineană a doborît două avioane de luptă ruseşti Suhoi SU-34 şi Suhoi SU-35, "care atacau poziţiile noastre cu bombe ghidate".