PORTRET AL CELUI MAI PERICULOS INSURGENT DIN MOLDOVA

Vorbim despre egalitate şi libertate, iar Formuzal ne propune ... (kaze)mate

După 20 de ani de autonomie găgăuză, cînd timpul, familiile, viitorul şi speranţele noastre au fost puse în serviciul comunităţii, şansa de a avea acea atenţie de care Chişinăul ne-a lipsit atîţia ani este ameninţată de ambiţiile personale ale unui raider ce rîvneşte putere moscovită, care ani de-a rîndul ne-a minţit şi nu ne-a justificat încrederea.

Pentru ce atunci am ieşit în stradă în februarie, oare nu pentru dreptul nostru de a alege, de a fi liberi, fiindu-ne recunoscută identitatea şi manifestîndu-ne drept o minoritate naţională a Republicii Moldova, de părerea căreia trebuie să se ţină cont? Başkanul Mihail Formuzal, că de el este vorba aici, ne-a promis o viaţă mai bună şi garanţii pentru parteneriate comerciale atît cu Uniunea Europeană, cît şi cu membri ai Comunităţii Statelor Independente, de vreme ce ambele structuri sînt importante pentru exportul din UTA Gagauz-Yeri. O alegere clară în favoarea integrării europene nu ne poate aranja în nici un fel, iar un comerţ limitat doar de relaţii cu Moscova nu poate fi o variantă viabilă într-o perspectivă de lungă durată.

Oare chiar dragul nostru başkan joacă acelaşi rol pe care şi l-a asumat acum 7-8 ani în urmă împreună cu Moscova, cînd se bucura de susţinerea liderului de la Kremlin ce l-a ajutat să ajungă în funcţia de guvernator şi să se menţină acolo timp de două mandate consecutiv?

Dacă lucrurile stau aşa, atunci referendumul ce ne-a scos pe toţi din case constituie doar un prolog, iar desfăşurarea subiectului încă urmează: libertate şi independenţă deplină, numai că ochită de puşti şi sub pavăză de sîrmă ghimpată de la Rîbniţa. Deosebirea culturală a găgăuzilor, obiceiurile şi limba lor nu fac un ban în faţa tancurilor ruseşti ce ar putea nimici liniştea Comratului aidoma BTR-lor sovietice care au zdruncinat din temelie zidurile autonomiei din Crimeea.

Toţi sîntem martorii faptului cum s-au îndesit deplasările lui Formuzal în Rusia, unde acesta cere instrucţiuni şi undă verde din partea „fratelui mai mare”, iar odată cu întoarcerea acasă başkanul abundă în idei noi, mai bune şi mult mai „constructive” pentru autonomia noastră. În asemenea circumstanţe puţin ce ne desparte de un alt referendum, însă urmările acestui plebiscit vor fi de proporţii destul de serioase pentru simplul, ascultătorul şi flexibilul cetăţean, naiv de credul faţă de promisiunile veşnicului lider.

Formuzal este loial unui singur om - celui care i-a susţinut venirea la putere şi care este în stare să-i păstreze împuternicirile care oricum se apropie de sfîrşit . Străduinţele başkanului de a-şi păstra puterea şi averea depăşesc tendinţa poporului găgăuz spre o libertate cultă. Pentru că este de aşteptat că Formuzal va permite cedarea şi ocuparea Comratului de către „forţele pacifiste” ruse, conform scenariului din Crimeea, pentru satisfacerea propriilor ambiţii.

Campania bine coordonată a ruşilor în Crimeea, unde rapid au luat sub control unităţile militare ucraineşti, supunîndu-şi într-o manieră jignitoare soldaţii locali, arată că Kremlinul demult avea un plan pentru anexarea autonomiei, aşteptînd doar un motiv oportun pentru a-l realiza.

Planuri asemănătoare mereu au nevoie de monştri, care la timpul potrivit s-au căpătuit cu funcţii importante şi care pot la necesitate să manipuleze masele. În cazul nostru, astfel de favorit fără obraz şi lipsit de verticalitate este Mihail Formuzal. La primul semn din partea Moscovei, acesta le va servi teritoriul Găgăuziei pe platou cu margine aurită, satisfăcînd poftele expansioniste şi orgoliile rănite ale Moscovei.

Formuzal nu este nici găgăuz, nici moldovan, nici rus. Acesta este un carierist, bîntuit de setea de putere şi bogăţii, care şi-a vîndut sufletul, muma şi propriul popor pentru posibilitatea de a-şi continua businessul fie la Moscova, fie la Chişinău, Bucureşti sau Budapesta. El ne va promite şi în continuare că toate schimbările sînt doar spre bine, că este nevoie de o nouă formulă a statalităţii Găgăuziei şi că ar fi mai bine să desfăşurăm noul referendum după scenariul din Crimeea. Libertatea, identitatea, mîndria naţională şi cultura poporului găgăuz vor fi asigurate de başkan şi prietenii lui îmbrăcaţi în haine militare, care vor înăbuşi cu şenile de tancuri şi sîrmă ghimpată transnistreană orice manifestare de dezrobire a găgăuzilor şi încercare a acestui popor să-şi realizeze visele.

Persoanele care-l cunosc bine pe adevăratul başkan, care ne reprezintă interesele deja de peste şapte ani, ştiu ce fel de om este. Acesta este un oportunist ce urmăreşte doar satisfacerea propriilor ambiţii, care ia bani de la oricine, dar care totuşi şi-a păstrat doar un tătuc. Eu, cu siguranţă, am încă multe de spus despre faptul cum a acaparat puterea în Găgăuzia, cum a minţit diplomaţii turci, cum a trădat idealurile găgăuze şi ce nenorocire ne aşteaptă pe noi toţi.

Saşa SERIEGLÎ

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39