Popularitatea lui Biden creşte la 40%, cea mai mare din ultimele doua luni

Popularitatea Preşedintelui american Joe Biden a crescut săptămîna aceasta la cel mai înalt nivel de la începutul lunii Iunie, după o serie de victorii legislative, potrivit unui sondaj de opinie Reuters/Ipsos finalizat Marţi.

Sondajul naţional de două zile a relevat că 40% dintre americani aprobă performanţa lui Biden în funcţie, un nivel de sprijin care este istoric scăzut pentru un Preşedinte al SUA.

Recenta schimbare ascendentă a cotei de aprobare a lui Biden, inclusiv progresele înregistrate în fiecare dintre ultimele trei săptămîni, ar putea tempera îngrijorarea democraţilor că partidul ar putea înregistra o înfrîngere la alegerile intermediare din 8 Noiembrie, cînd republicanii speră să preia controlul în Congresul SUA.

Sondajul de Marţi a arătat că 78% dintre respondenţii care s-au identificat drept democraţi l-au aprobat pe Biden, în creştere faţă de 69% cu o lună mai devreme. Doar 12% dintre republicani l-au aprobat pe Biden în această săptămînă, o cifră care a rămas în mare parte constantă în ultimele săptămîni.

Rata generală de aprobare a lui Biden a atins cel mai scăzut nivel din timpul Preşedinţiei sale - 36% - în Mai şi a fost sub 50% din August anul trecut, deoarece americanii se confruntă cu o inflaţie ridicată şi o economie încă afectată de criza COVID-19.

Cele mai scăzute evaluări ale lui Biden au rivalizat cu cele mai scăzute ale predecesorului său, Donald Trump, a cărui popularitate a ajuns la 33% în Decembrie 2017.

Sondajul Reuters/Ipsos se desfăşoară online în limba engleză în Statele Unite. Cel mai recent sondaj a adunat răspunsuri de la un total de 1.005 adulţi, inclusiv 445 de democraţi şi 357 de republicani. Marja de eroare este de patru puncte procentuale.