Polonia va trebui sa plateasca UE amenzi de 70 de milioane de euro pentru ca nu a desfiintat Camera Disciplinara a judecatorilor

Executivul Uniunii Europene este pregătit să ceară Poloniei să plătească amenzi de aproape 70 de milioane de euro în următoarele săptămîni pentru că a eșuat în a desființa un sistem contencios de disciplinare a judecătorilor, au declarat surse pentru Reuters.

Camera Disciplinară pentru judecătorii din Polonia este unul dintre multele motive de dispută dintre stat și UE. Blocul comunitar acuză Guvernul naționalist de la Varșovia de regres în ceea ce privește standardele democratice, inclusiv independența Justiției. Însă Varșovia neagă acuzația.

„Regret că situația statutului de drept din Polonia nu arată semne de îmbunătățire, iar judecătorii continuă să fie sub presiune. Vom continua să ne facem datoria pentru a apăra statul de drept și independența Justiției”, a spus Vera Jourova, Comisarul european pentru Valori și Transparență.

Separat, un purtător de cuvînt al Comisiei le-a spus reporterilor că Executivul din Bruxelles a primit ultima explicație a Poloniei în această dispută, adăugînd: „UE are moduri de a se asigura că amenzile sunt plătite de Polonia”.

11 Ianuarie a fost termenul limită ca Varșovia să transmită Comisiei cînd și cum va închide Camera Disciplinară a Curții Supreme din Polonia, cea mai înaltă instanță din UE dînd ordin să fie suspendată, altfel statul plătește amenzi de 1 milion de euro pe zi.

Dacă răspunsul Poloniei nu mulțumește Comisia, care trebuie să impună legislația europeană. O sursă din Executivul UE a spus, pentru Reuters, că instituția va trimite o factură Varșoviei, cu termen de 45 de zile în care poate plăti.

Pînă atunci, amenda va cumula aproape 70 de milioane de euro, a mai spus o a doua sursă din Comisie, adăugînd că apelul la plata amenzii va fi trimis Varșoviei „foarte curînd”, scrie Reuters.

Un purtător de cuvînt al Guvernului polonez nu a răspuns la solicitarea de comentariu din partea agenției de presă.

Un caz fără precedent

Întrebat despre acest caz, un adjunct al ministrului Justiției din Polonia a acuzat săptămîna trecută UE că are „cereri ilegale” și a spus că Varșovia nu va ceda „șantajului”.

Partidul de la putere PiS a introdus noul sistem de anchetare a judecătorilor în 2017, în mijlocul unei acțiuni largi de modificare a sistemului judiciar care a fost denunțat că subminează independența instanțelor și a judecătorilor.

Asociația judecătorilor polonezi Iustitia, care acuză PiS de înjosirea instanțelor de judecată, spune că instituția de disciplină a suspendat șase judecători pînă acum, pentru că au pus la îndoială politicile guvernamentale, iar alți doi așteaptă o decizie.

Dintre cei șase, doi au fost suspendați pentru mai mult de un an, cazurile lor fiind realocate către alți judecători sau reîncepute, inclusiv un caz de ucidere a unul copil, a spus Iustitia.

Asociația a mai transmis că mai mult de 1.000 de judecători au fost nominalizați de cînd PiS a schimbat legea care permite judecătorilor numiți de oficialii guvernamentali – și nu de către alți magistrați – să formeze completurile juridice.

Dacă Polonia continuă să refuze să plătească pentru că nu s-a conformat cu ordinul Curții de Justiție a UE – ale cărei decizii sunt obligatorii pentru toate statele membre – Comisia va lua în cele din urmă suma datorată din fondurile europene alocate Varșoviei.

Însă, nu este clar cînd se va întîmpla acest lucru, alte state UE implementînd măsurile prescrise de CJUE sau au plătit prompt cînd nu s-au conformat.

Lipsa unui precedent sau o reglementare clară a UE ar putea duce la întîrzieri procedurale și contre politice în această privință, ceea ce deja a dăunat reputației Poloniei, care este văzută ca model al tranziției democratice de la comunismul impus după Al Doilea Război Mondial.