"Poarta INFERNULUI" a fost descoperită în Turcia

"Oricine trece prin ea MOARE PE LOC"

În Sud-Vestul Turciei, în ruinele unei străvechi aşezări, o echipă de arheologi italieni a descoperit „intrarea în Infern”, o peşteră plină de gaze toxice, despre care oamenii Antichităţii credeau că ar reprezenta intrarea în împărăţia subpămînteană a zeului morţii.

Cunoscută sub numele de „Poarta lui Pluto” - Ploutonion în greacă, Plutonium în  latină -, peştera este situată în apropiere de străvechiul oraş Hierapolis (astăzi Pamukkale, în Turcia), scrie descoperă.ro. Autorii antici o descriau ca pe o grotă plină de aburi urît mirositori şi ucigători. 

„Orice animal care intră în ea moare pe loc”, scria geograful antic grec Strabo (64/63 î.e.n. -  cca. 24 e.n.) 

Peştera a fost descoperită de o echipă de arheologi condusă de Francesco D'Andria, profesor de arheologie clasică la Universitatea din Salento, Italia.

”Am descoperit Plutonium reconstruind traseul unui izvor termal. Izvoarele de la Pamukkale, care au dat naştere celebrelor terase de travertin, îşi au originea în această peşteră”, a explicat prof. D'Andria.

În  timpul săpăturilor, arheologii au putut constata ei înşişi efectele letale ale peşterii. Mai mute păsări au murit încercînd să se apropie de gura caldă a peşterii, ucise instantaneu de emanaţiile de dioxid de carbon.

În cursul secolului al VI-lea e.n., gura peşterii a fost astupată de către creştini, iar la distrugerea locului au contribuit, probabil, şi cutremurele.

REALITATEA.NET