Planuri europene de ajutor pentru Ucraina dacă Trump va cîștiga alegerile în SUA

Conflictul din Ucraina ar putea fi prelungit cel puțin pînă în 2025. În orice caz, astfel de planuri sunt puse la cale la Londra, susține ziarul "Times", citînd o sursă din Guvernul britanic, relatează Rador Radio România.

Publicația scrie că Marea Britanie împreună cu alte țări europene "lansează mecanisme" pentru a sprijini Ucraina fără ajutorul Statelor Unite, dacă Donald Trump va deveni din nou președinte.

Londra este convinsă că Ucraina singură nu va putea obține succese pe front în 2024, pentru că ea nu are nici militari, nici arme pentru o străpungere puternică pe cîmpul de luptă, a precizat ziarul.

Autoritățile britanice nu se așteaptă la un progres din partea Kievului în acest an, obiectivul este de a menține confruntarea pînă în 2025. În acest sens, Europa "încearcă cu disperare să își sporească capacitățile de producție pe întregul continent, pentru a putea trimite Kievului arme și muniții", a precizat publicația citată. Publicația scrie că Ucraina poate să își mențină teritoriile fără ajutorul SUA, dacă vine vorba de apărare.

Anterior, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a remarcat că dacă țările europene "nu vor schimba rapid cursul" Moscova va învinge. După părerea sa, Moscova nu va opta pentru un acord de pace, de aceea "Europa trebuie să se pregătească pentru un conflict de mare intensitate pentru o perioadă îndelungată de timp". Borrell a mai precizat, de asemenea, că, în cazul victoriei Rusiei, proiectul Uniunii Europene este afectat irevocabil. "Europa este în pericol", a avertizat el.