Pina acum, Rusia agresoare a lansat asupra Ucrainei rachete in valoare de cel putin 7,5 miliarde de dolari

În timpul războiului, Federaţia Rusă a tras 1.300 de rachete în Ucraina, cantitate care a costat pe agresor cel puţin 7,5 miliarde de dolari, arată Forbes.

Se estimează că Rusia a lansat 235 de rachete Kaliber în Ucraina. Numărul exact al altor tipuri de rachete trase în Ucraina este greu de calculat, dar conform Ministerului Apărării de pe 24 Martie, raportul acestora este următorul: 62% dintre rachete au fost „Iskander”, 30% - rachetele de clasa X. şi 8% - „Tochka-U”.

Costul rachetelor poate varia foarte mult.

„Tochka-U”, conform site-ului Military Russia, este estimat la 300 de mii de dolari, valoarea „Kaliber” - 6,5 milioane de dolari, în conformitate cu contractul de export cu India din 2006.

Rachetele X-101 sunt mai moderne şi mai avansate decît „Kaliber”, deci, potrivit experţilor, sunt şi de mai multe ori mai scumpe.

Astfel, conform tuturor estimărilor, costul total al rachetelor trase în Ucraina ajunge la 7,5 miliarde de dolari, sumă care depăşeşte 82 din cele 85 de bugete locale anuale ale Rusiei, toate, cu excepţia Moscovei, a regiunii Moscovei şi a Sankt-Petersburgului.

În două luni de război, Rusia şi-a redus la mai mult de jumătate stocul de rachete. Potrivit ministrului adjunct al Apărării, Anna Malyar, ruşii încearcă să restabilească stocul de rachete, dar va dura ani de zile.