”Piinea” vamesilor moldoveni a fost data fratilor romani

Corupția mare s-a plecat în fața unei corupții, zice-se, mai mici

Mihai CONȚIU

Pe data de 9.II.2023, Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne, a semnat Acordul dintre Republica Moldova și România, în baza căruia, în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița, va fi instituit controlul coordonat doar la intrarea pe teritoriul României. Noul regim de funcționalitate va fi aplicat la începutul Primăverii. Cu alte cuvinte, toți cei care pleacă din Republica Moldova în România vor fi vămuiți doar pe teritoriul românesc, nu și în Vama moldovenească.

Vă dați seama ce lovitură teribilă la buzunar li s-a dat multora dintre vameșii moldoveni corupți? Este un adevăr incontestabil faptul că nu există absolut nici o Vamă din toate Țările lumii în care să nu existe și vameși corupți. În consecință, cazurile de corupție, dovedite sau nu, din Vama moldovenească nu sunt o excepție, ci doar pot fi incluse în anumite clasamente ale Vămilor cu cei mai mulți vameși corupți.

Acordul cu pricină s-a impus mai cu seamă din cauză că frontiera româno-moldovenească este și o frontieră estică a UE. Fără să ne referim la statistici, se știe că au existat extrem de multe cazuri în care traficanții moldoveni treceau ”curați” prin Vama moldovenească, iar în cea română erau prinși cu diferite mărfuri de contrabandă, țigările fiind în top.

Contrabanda din Republica Moldova supraviețuiește și nu va pieri și din pricina existenței ”segmentului transnistrean”. În contextul în care România este membră a UE, era firească și absolut necesară semnarea Acordului pomenit, dar asta nu înseamnă că vom asista la dispariția definitivă a contrabandei la frontiere moldo-română.

Acest Acord le-a luat ”pîinea” de la gură vameșilor moldoveni corupți și le-a fost dăruită unor frați români mai puțin și mai discret corupți. Contrabanda nu cunoaște granițe care nu pot fi trecute.

Firește că și în Vama românească există vameși corupți, iar conexiunile dintre moldoveni și frații lor români de la Vama nu vor întîrzia să se producă. E drept că ceva mai discret, cu o prudență excesivă, operațiunile de contrabandă vor continua să existe și vă asigurăm că vom auzi de ele, fie de la Vama ungară, fie de la Vama sîrbă ori bulgară.