Peskov invocă "un nou ciclu de escaladare a tensiunilor", denunţînd "retorica foarte periculoasă" a preşedintelui francez”

Exerciţiile nucleare ruse anunţate Luni sunt un răspuns la afirmaţiile "reprezentanţilor occidentali", între care preşedintele francez Emmanuel Macron, privind posibila trimitere de "soldaţi ai NATO" în Ucraina, a explicat Kremlinul, relatează AFP.

Mai devreme, în cursul zilei, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Armata sa va organiza, "într-un viitor apropiat", exerciţii nucleare la care vor participa în special trupe staţionate în apropiere de Ucraina, drept răspuns la "ameninţările" liderilor occidentali.
Purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, contactat de AFP în privinţa acestei chestiuni, a spus că este vorba despre afirmaţiile lui Emmanuel Macron, ale unor "reprezentanţi britanici" şi ale unui "reprezentant al Senatului american, dacă nu mă înşel".

”Aceşti lideri au vorbit despre voinţa şi chiar despre intenţia de a trimite contingente armate în Ucraina, respectiv de plasa soldaţi ai NATO în faţa Armatei ruse”, a afirmat el.

Dmitri Peskov a estimat că este vorba despre "un nou ciclu de escaladare a tensiunilor", denunţînd "retorica foarte periculoasă" a preşedintelui francez.

Emmanuel Macron a vorbit din nou, la începutul lui Mai, despre posibilitatea de a trimite trupe occidentale în teren în Ucraina dacă Moscova străpunge "liniile frontului" şi dacă Kievul o va solicita.

"Să excludem asta a priori, înseamnă să nu învăţăm lecţiile ultimilor doi ani", în condiţiile în care ţările NATO au exclus, iniţial, trimiterea în Ucraina de tancuri şi avioane, iar în final s-au răzgîndit, a adăugat el.

Şeful statului francez a creat deja o controversă, spre sfîrşitul lui Februarie, afirmînd că această trimitere de trupe nu trebuie "să fie exclusă" pe viitor.

Majoritatea statelor europene, precum şi SUA, s-au demarcat de afirmaţiile sale, chiar dacă după aceea au părut să facă un pas în aceeaşi direcţie după avansurile trupelor ruse pe frontul de Est, notează AFP.