Pentru reconstrucţia Fîşiei Gaza după război, Israelul l-ar însărcina pe şeful Serviciului de Informaţii al ANP

Responsabili de securitate israelieni ar lua în calcul să-i ceară lui Majed Faraj, actualul şef al Serviciului de Informaţii al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), să înfiinţeze mecanismul unei administraţii civile în Fîşia Gaza, care să fie responsabilă de gestionarea problemelor populaţiei civile şi de distribuirea ajutorului umanitar ce intră în enclavă, relatează ostul de televiziune israelian i24News.

Numele lui Faraj a apărut recent în cadrul unei discuţii privind securitatea purtate de ministrul Apărării, Yoav Gallant, alături de numele altor lideri palestinieni moderaţi, care vor fi temporar responsabili pentru gestionarea vieţii locuitorilor din Fîşia Gaza. Surse apropiate acestor discuţii au declarat că persoanele ale căror nume au fost menţionate nu ar avea legături cu gruparea islamistă Hamas.

Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a declarat, Marţi, la postul de televiziune israelian Kan, că "menţionarea numelui lui Faraj este ceva firesc, pentru că este una dintre personalităţile care a lucrat cel mai mult cu noi împotriva Hamas".

"Nu există nici un obstacol în calea colaborării cu Autoritatea Palestiniană, întrucît noi astăzi lucrăm cu ea", a adăugat el. Cu toate acestea, Yair Lapid a subliniat că "doar noi singuri ne putem asigura securitatea, nu trebuie să avem încredere în Autoritatea Palestiniană în războiul împotriva terorismului".

Majed Faraj (61 de ani) este cel mai înalt responsabil de securitate în cadrul Autorităţii Palestiniene. Pe lîngă apropierea de Mahmoud Abbas, preşedintele ANP, el menţine relaţii excelente cu responsabili de securitate israelieni, fiind totodată responsabil de relaţiile Autorităţii Palestiniene cu Shin Bet (Agenţia de Securitate a Israelului), CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA), precum şi cu serviciile de informaţii arabe şi occidentale.

Numele său a fost menţionat recent şi ca posibil succesor al lui Mahmoud Abbas la conducerea ANP, notează i24News.