Pentru declaraţii proruse, pro-Putin şi antisemite pe reţelele sociale, o învăţătoare din Polonia a fost trimisă în judecată

O învăţătoare poloneză în vîrstă de 59 de ani este judecată pentru că i-a luat apărarea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a sprijinit victoria Rusiei în războiul împotriva Ucrainei în mesaje publicate pe internet, transmite EFE, potrivit agerpres.

Marzena T, al cărei nume complet nu a fost făcut public din motive de confidenţialitate, este acuzată de „promovarea unui război sau elogierea sa publică”, infracţiune pedepsită cu închisoare de la trei la cinci ani, potrivit articolului 117 din Codul Penal polonez.

După cum a relatat presa poloneză, în perioada 25 Februarie – 12 Mai anul trecut, inculpata a recunoscut că a scris unele dintre mesajele care au fost publicate pe conturile sale de social media şi a explicat că a copiat altele, dar că în toate cazurile a acţionat „din teama şi dorinţa că nu va exista vărsare de sînge”, precum şi îmboldită de „uriaşa ei empatie”.

În mesajele sale, Marzena T a criticat „lipsa de integritate” a Guvernului ucrainean, şi-a declarat încrederea „în victoria Rusiei şi că aceasta îi va ajuta pe slavi” şi credinţa că „Putin va conduce naţiunile asuprite de sionism”, cum este „Ucraina, ai cărei cetăţeni habar n-au că sunt controlaţi de evrei”, şi s-a rugat ca Rusia „să ajute Polonia să se elibereze de asupritorii săi”.

În timpul procesului, inculpata a pledat nevinovat şi şi-a justificat acţiunile prin aceea că, ”fiind mamă a doi băieţi”, unul dintre ei invalid, pe care i-a crescut singură, se temea pentru soarta lor în eventualitatea izbucnirii unui război care ar afecta Polonia.

Chestionată de magistrat, învăţătoarea nu a fost în stare să explice sensul unora dintre textele pe care le-a publicat şi pe care a spus că nu şi le aminteşte şi nici nu le recunoaşte.

Ea a povestit şi cum a petrecut o vreme lucrînd ca voluntar în India, într-o misiune de caritate, şi că a scris şi cu acel prilej, şi „nu cu mintea, ci cu inima”, şi a fost criticată pentru asta.

Judecătorul care se ocupă de caz, Artur Kosmala, a cerut unei echipe de doi psihiatri să o examineze pe Marzena T înainte de a da sentinţa.