Pentru ca se considera a fi nejustificata, in Marea Britanie se cere desfiintarea Camerei Lorzilor

Desfiinţarea Camerei Lorzilor – Camera superioară a Legislativului britanic, organism neales – trebuie să reprezinte o parte-cheie a planurilor Partidului Laburist de a revizui modul în care este guvernat Regatul Unit, consideră fostul premier laburist Gordon Brown, relatează dpa, potrivit agerpres.

Gordon Brown şi liderul partidului, Sir Keir Starmer, urmau să prezinte, Luni, la o conferinţă de presă comună, la Leeds, un raport al formaţiunii privind viitorul Marii Britanii ce are în vedere, potrivit lui Starmer, „cel mai mare transfer de putere de pînă acum de la Westminster către poporul britanic”.

Keir Starmer a indicat totuşi mai devreme că unele din măsurile prevăzute, inclusiv o nouă adunare democratică a naţiunilor şi regiunilor, în locul Camerei Lorzilor, vor trebui probabil să aştepte pentru un al doilea mandat al unui viitor Guvern laburist.

Gordon Brown a subliniat însă, într-o întîlnire cu presa scoţiană, înainte de lansarea raportului, că actuala Cameră superioară a Parlamentului este „nejustificată” şi trebuie să dispară.

El a avertizat că această problemă ar putea capta atenţia publicului în momentul în care fostul premier conservator Boris Johnson îşi va face publică lista cu titlurile acordate înaintea demisiei, între care este de aşteptat să figureze şi cîţiva noi lorzi.

Potrivit lui Brown, există senzaţia că mare parte dintre aceştia din urmă se află pe listă „pur şi simplu pentru că sunt prieteni cu Partidul Conservator şi nu pentru contribuţia lor la politicile publice”.

Gordon Brown a argumentat şi că „în toată lumea, a doua Cameră a Parlamentului, cu foarte mici excepţii, este relativ mică şi mai mică decît prima”, în timp ce Camera Lorzilor are în prezent 830 de membri.

„Comparativ, Senatul SUA are 100 de membri la 300 de milioane de cetăţeni americani, iar noi avem o Cameră a Lorzilor de peste 800 de mandate la doar 60 de milioane de oameni”, a explicat Brown.