Pentru a se sustrage legii martiale, circa 4.900 de barbati ucraineni au fugit in Romania

De la începutul războiului în Ucraina, autorităţile române au identificat, pe teritoriul României, circa 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor, încălcînd legea marţială, ce le interzice bărbaţilor care au vîrsta de mobilizare în Armată să părăsească Ucraina, scrie agenţia de presă spaniolă EFE, care publică precizări primite din partea Poliţiei de Frontieră române, potrivit agerpres.

”Aceşti cetăţeni ucraineni au solicitat să li se acorde protecţie din partea Statului român, întrucît vin dintr-o zonă de conflict”, a menţionat Poliţia de Frontieră română într-un răspuns scris transmis către EFE.

Aceşti bărbaţi ucraineni, care ”au intrat în România fără efectuarea formalităţilor de control la punctele de frontieră”, au fost găzduiţi în centrele regionale pentru solicitanţii de azil, se arată în acelaşi răspuns.

Legea marţială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse, pe 24 Februarie, interzice plecarea din ţară a bărbaţilor cu vîrste între 18 şi 60 de ani, cu excepţia celor care sunt scutiţi de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale şi taţilor cu cel puţin trei copii.