Pentru a preveni urmatoarea pandemie sunt necesare miliarde de dolari

Șeful parteneriatului CEPI spune că Guvernele trebuie să creeze o bibliotecă de vaccinuri pentru fiecare familie de viruși

Guvernele trebuie să investească miliarde de dolari pentru a preveni următoarea pandemie și să înceapă construirea unei biblioteci de vaccinuri pentru fiecare familie de viruși, spune organizația însărcinată cu pregătirea lumii pentru bolile infecțioase emergente.

Richard Hatchett, directorul executiv al Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), a declarat că ar putea dura doar cinci ani pentru a crea o bancă de vaccinuri care ar putea fi adaptată atunci cînd va fi detectată o amenințare, pentru a se asigura că lumea poate începe vaccinarea în 100 de zile.

Producătorii de vaccinuri au reușit să livreze vaccinuri anti-Covid-19 în timp record, parțial pentru că deja dezvoltau injecții pentru Mers, un alt coronavirus. Dar Hatchett a spus că, dacă nu sunt pregătite vaccinuri pentru alte familii de virusuri, lumea ar putea să nu fie la fel de norocoasă data viitoare.

„Nucleul misiunii de 100 de zile se bazează pe această idee de a privi prototipurile de viruși din diferitele familii virale și de a face în avans cît mai mult din muncă posibil. Aceasta este o sarcină mare, dar finită”, a spus el pentru Financial Times, înainte de un summit global de pregătire pentru pandemie, săptămîna viitoare, la Londra.

Evenimentul are loc în timp ce țările occidentale reduc restricțiile pentru a încerca să trăiască cu virusul, iar politicienii sunt concentrați asupra războiului din Ucraina.

Hatchett a avertizat împotriva „oboselii pandemice”, spunînd că un focar „nu este ca un vulcan în care erupția eliberează riscul”. De fapt, lumea din ce în ce mai interconectată a creat condiții propice pentru focare de boli, inclusiv pentru alte coronavirusuri.

„De ce am considera că acesta este ultimul [coronavirus]? Știm că există și alte coronavirusuri în sălbăticie”, a spus el. „Unele ar putea fi teoretic la fel de infecțioase ca Sars-Cov-2 și, posibil, cu o mortalitate care este mai apropiată de Sars-Cov-1 sau Mers. Ar fi cu adevărat terifiant.”

Hatchett a spus că Guvernele, întreprinderile și cetățenii ar trebui să se gîndească la protejarea împotriva agenților patogeni precum virușii informatici tratați în lume. „Nu ne gîndim la amenințările informatice ca: „Oh, Stuxnet, a dispărut, avem patch-ul și nu trebuie să ne mai facem griji pentru securitatea cibernetică”, a spus el, referindu-se la viermele de computer vizat inițial de instalațiile nucleare ale Iranului.

Cepi a strîns pînă acum 300 de milioane de dolari din Japonia și aproximativ 213 de milioane de dolari din Marea Britanie, precum și fonduri din Germania și Norvegia. Wellcome Trust şi Gates Foundation și-au început campania cu 300 de milioane de dolari.

Dar este încă departe de obiectivul său de a strînge 3,5 miliarde de dolari. Donațiile tind să provină, de asemenea, din bugetele destinate sănătății sau ajutorului internațional, mai degrabă decît din bugetele destinate amenințărilor la securitate. „Imaginați-vă acest lucru ca răspuns la criza din Ucraina, dacă țările care doreau să ajute ar trebui să-și scoată resurse din bugetele lor de dezvoltare”, a spus el.

Hatchett a fost însărcinat pentru prima dată de pregătirea pentru o pandemie în timp ce lucra la Casa Albă sub Președintele George W Bush. Cepi, lansat la Forumul Economic Mondial în 2017, este un parteneriat public, privat și filantropic pentru a investi în dezvoltarea vaccinurilor.

În Sprilie 2020, el a co-fondat programul de vaccinare Covax, pe care Cepi îl conduce împreună cu alianța Gavi și Organizația Mondială a Sănătății.

Departe de a fi „de vis”, el a spus că Covax s-a născut dintr-un „pesimism clar”, conform căruia țările bogate ar încerca să îngusteze piața, așa cum făcuseră în timpul pandemiei de gripă porcină din 2009.

„Cred că am încercat cu disperare să facem ceva pentru a atenua ceea ce știam că va fi o situație foarte proastă, dacă doar lăsăm mecanica pieței să joace”, a spus el. După un început zdruncinat, Covax a administrat pînă acum 1,2 miliarde de doze.

Planul de a crea un nou vaccin în 100 de zile se bazează pe transformarea supravegherii globale pentru a identifica mai devreme potențialele amenințări. Un nou sistem de avertizare timpurie ar include secvențierea genomică, inteligența artificială pentru a urmări focarele și monitorizarea virușilor la animale.

„Imaginați-vă dacă China ar fi făcut tot ce a făcut la mijlocul lunii Ianuarie [2020], la jumătatea lunii Decembrie. Și dezvoltarea vaccinului a început mai degrabă în Decembrie decît la sfîrșitul lunii Ianuarie. Și ai fi livrat vaccinuri în 100 de zile. Dacă adăugați aceste lucruri împreună, există o perspectivă că am fi putut evita pandemia de Covid”, a spus el.