Pentru a deblocarea programului Erasmus, ministrii maghiari vor sa fenteze UE, demisionind din Consiliile de Administratie ale universitatilor

Miniştrii ungari care fac parte din conducerea universităţilor vor demisiona pentru a debloca finanţarea europeană a programului de schimburi de studenţi Erasmus şi a cercetării, după ce Uniunea Europeană a sistat fondurile respective din cauza posibilelor conflicte de interese, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Membrii Guvernului vor părăsi Consiliile de Administraţie începînd din 15 Februarie”, a declarat Gergely Gyulas, şeful de Cabinet al premierului Viktor Orban. „Ungaria este gata să facă compromisuri rezonabile şi să răspundă îngrijorărilor Bruxellesului privind conflictele de interese”, a adăugat el.

După o dispută de lungă durată cu Budapesta, UE a blocat, în Decembrie anul trecut, fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria, în aşteptarea unor reforme anticorupţie, reaminteşte AFP. Printre altele, Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea faţă de implicarea unor înalţi responsabili politici în Consiliile de Administraţie ale universităţilor eligibile pentru programele europene.

Pentru anul 2024, circa 20 de universităţi ungare au fost excluse din programele Erasmus şi Orizont Europa, prin care sunt finanţate schimburile de studenţi între instituţiile de învăţămînt superior, respectiv cercetarea universitară.

Orban a introdus în 2021 universităţile respective în fundaţii de interes public apropiate puterii, afirmînd că doreşte să întărească astfel cooperarea cu sectorul privat.