Paza de coastă libiană este acuzată de către SOS Méditerranée că i-a pus în pericol echipele şi migranţii

ONG-ul SOS Méditerranée, a cărui navă Ocean Viking salvează migranţi pe mare, a acuzat, Sîmbătă, paza de coastă libiană că i-a pus „în mod deliberat” în pericol echipele sale şi persoane aflate în primejdie, trăgînd focuri în aer pentru a o împiedica să efectueze o salvare, notează AFP, potrivit agerpres  

Alertată Sîmbătă dimineaţă de prezenţa unei ambarcaţiuni aflate în primejdie în apele internaţionale din largul Libiei, nava-ambulanţă a ONG-ului se apropia de aceasta cînd o vedetă de patrulare a gărzii de coastă libiene „a sosit la faţa locului, apropiindu-se periculos de Ocean Viking”, a scris SOS Méditerranée într-un comunicat.

„Toate încercările echipei de la bord de a contacta vedeta pazei de coastă libiene prin radio au rămas fără răspuns, în timp ce echipajul gărzii de coastă libiene a început să se comporte agresiv, ameninţînd cu arme de foc şi trăgînd mai multe focuri în aer”, a continuat ONG-ul cu sediul în Marsilia (sudul Franţei).

Nava a părăsit locul incidentului pentru a asigura siguranţa echipelor sale, ”în timp ce poliţiştii de coastă libieni au continuat să tragă focuri de armă”, a adăugat SOS Méditerranée, care a informat că ONG-ul Sea Watch – denunţînd şi acesta faptele într-un comunicat separat – a reuşit să repereze, datorită avionului din dotare, mai multe persoane căzute în mare de pe barca pneumatică în dificultate, ulterior recuperate.

Potrivit SOS Méditerranée, aproximativ 80 de persoane au fost în cele din urmă interceptate de paza de coastă libiană şi trimise înapoi în Libia.

În plus, ONG-ul a reamintit că, în Ianuarie, paza de coastă libiană a mai perturbat o operaţiune de salvare desfăşurată de Ocean Viking, ”cînd intenţionat a pus în pericol vieţile persoanelor aflate în primejdie pe mare (…), împiedicînd echipa de căutare şi salvare din barca de salvare să se întoarcă la nava principală”.

La sfîrşitul lui 2022, asociaţiile intervenind în sector au estimat la aproximativ 100.000 numărul persoanelor interceptate de la semnarea unui acord cu Libia în 2017 de către Italia şi Uniunea Europeană, care au convenit să antreneze şi să echipeze garda de coastă libiană pentru a intercepta migranţii care încearcă să părăsească această ţară afectată de instabilitate, dar care se află la doar 300 de kilometri de coastele italiene.

Mediterana Centrală este cea mai periculoasă rută de migraţie din lume, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Agenţia ONU estimează că, în 2022, acolo au dispărut 1.417 migranţi.