PATRU VIORI NEDECLARATE AU FOST DEPISTATE LA VAMA LEUSENI

Patru viori nedeclarate, trei dintre care erau transportate în huse „Antonius Stradivarius Fecit Anno 1705”, „The Maidstone” și „Meisten-geige geb. 1824”, au fost depistate la Vama Leușeni, în bagajele personale ale unui cetățean moldovean în vîrstă de 35 de ani, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, cazul a fost înregistrat la intrarea în țară prin postul Vamal Leușeni, în cadrul controlului unui microbuz ce efectua cursa ocazională Marea Britanie – Republica Moldova.

În cadrul verificărilor, unul dintre pasagerii microbuzului a declarat verbal că transportă două viori. În cadrul conttrolului, vameșii au depistat alte patru instrumente muzicale, pe care bărbatul intenționa să le introducă în țară prin eschivarea de la controlul vamal.

La solicitarea angajaților Serviciului Vamal, bărbatul nu a putut prezenta acte care să dovedească proveniența sau valoarea instrumentelor. Cele patru viori au fost ridicate pentru a le fi stabilită proveniența.

Un caz similar a avut loc la 22 octombrie 2021, cînd vioara artistei Alexandra Conunova a fost ridicată de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Atunci, oamenii legii spuneau că instrumentul muzical nu a fost declarat ca valoare culturală, contrar celor indicate în actele de însoțire. Vioara i-a fost returnată artistei abia la finele lunii decembrie, după ce aceasta a prezentat documentele autentificate ce o împuterniceau să o dețină în folosință.

Sursa: IPN