PAS SI BECS – PE PICIOR DE EGALITATE IN PREFERINTELE ALEGATORILOR

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, actualele forțe politice din legislativ s-ar regăsi și în următorul Parlament. Datele ultimului sondaj de opinie realizat de CBS- Research, IDIS Viitorul și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (IPRI) arată că partidul de guvernare PAS pierde teren în raport cu forțele de opoziție. Rezultatele sondajului arată că PAS și BECS au aproximativ același număr de susținători. Autorii studiului spun că tendința este una previzibilă, în condițiile în care încrederea cetățenilor în guvernare se erodează constant, transmite IPN.

Opțiunile de vot ale cetățenilor s-au schimbat în cinci luni de la ultimul scrutin parlamentar. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în viitorul legislativ PAS și BECS ar avea un număr egal de mandate. Pentru fiecare din cele două entități, PAS și BECS, și-ar da votul 24,7% dintre respondenți, iar pentru Partidul Politic Șor – 8,2%.

BECS (Blocul PCRM- PSRM ) – 24,7 %

PAS – 24,7%

Partidul Politic Șor – 8,2 %

(…)

Nici un partid/nu aș merge la alegeri – 11,6%

Nu răspunde – 4,2%

Nu știu – 18,8%

Din totalul celor decizi, pentru BECS au vota 37,8% respondenți, iar pentru PAS – 37,7%.

„S-a redus opțiunea de vot pentru partidul de guvernare. Acest lucru este inevitabil, orice guvernare, mai devreme sau mai tîrziu, are de plătit pentru insuccese. Cunoaștem toate evenimentele majore care au avut loc, iar pe fondul așteptărilor exagerate ale cetățenilor, tendințele sînt destul de firești ”, a spus directorul CBS Research, Vasile Cantarji.

Datele studiului mai arată că președintele Maia Sandu rămîne politicianul în care cetățenii au cea mai mare încredere. Atunci cînd respondenților nu le sînt oferite alternative, ci sînt rugați să spună, din memorie, numele politicianului în care au cea mai mare încredere, șeful statului se bucură de susținerea a 17% din populație. Pe locul doi se plasează președintele de onoare PSRM, Igor Dodon, cu 9% din încrederea respondenților, iar primarul general al Chișinăului, Igor Ceban, se bucură de sprijinul a puțin peste 3% din populație.

Maia Sandu – 17,0%

Igor Dodon – 9,0%

Ion Ceban – 3,3 %

Vladimir Voronin – 2,7%

„Pericolul cel mai mare pentru actuala guvernare este sindromul Gorbaciov. Sindromul Gorbaciov este atunci cînd un lider ajunge să fie mult mai iubit, aplaudat, susținut dincolo de hotarele țării, decît în interior. Aici este un paradox, dacă încerci să compensezi lipsa de popularitate prin ieșiri în exterior și prin aplauze din exterior, s-ar putea să stîrnești contrariul. Oamenii nu te vor crede și-și vor manifesta neîncrederea, inclusiv, în cei care te aplaudă. Atmosfera populației din Republica Moldova e undeva pe acolo, e o stare de neliniște, dezamăgire”, a comentat datele sondajului, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-15 decembrie, pe un eșantion de 1055 de persoane de către. Marja de eroare de plus/minus 2,8%. Datele sondajului sînt prezentate la doar cîteva zile după publicarea datelor unui alt sondaj, realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) în perioada septembrie-octombrie 2021. Potrivit sondajului IRI, PAS se bucură de susținerea a 36% dintre respondenți, în timp ce PSRM obține 14%, iar PCRM – 5%.

Sursa: IPN