PAS PROPUNE DUBLAREA BURSELOR SPORTIVILOR DE PERFORMANTA

Dublarea burselor sportivilor de performanță, prin amendarea Legii cu privire la cultura fizică și sport, este propusă de partidul de la guvernare. „Dacă acum un tînăr care obține aurul la un campionat mondial de juniori are o bursă lunară de 3500 de lei, după modificările operate la lege el va avea o bursă lunară de 7000 de lei”, a precizat la un briefing de presă deputatul Partidul Acțiune și Solidaritate, Adrian Băluțel. Cea mai mică bursă pentru sportivii de performanță se propune în mărime de 6000 de lei, iar cea mai mare, pentru aurul olimpic sau paralimpic, va constitui 50 de mii de lei lunar, transmite IPN.

În total, în Republica Moldova sînt 11 categorii de burse de performanță. Mai mult de 90% din sportivii de performanță au o bursă mai mică de 10 mii de lei. „Costurile de viață ale unui sportiv de performanță sînt foarte mari: alimentație corectă, reabilitare sportivă, costuri de antrenamente și vitaminizare. Statul acoperă o parte prea mică din aceste costuri”, a explicat Adrian Băluțel.

Proiectul de lege vine să reglementeze și elementul de prelungire a burselor de performanță în cazul în care sportivii suferă o traumă sau o boală în timpul antrenamentelor. „Solicităm Ministerul Educației și Cercetării, prin reglementările care le operăm la lege, să elaboreze un regulament clar, public, consultat cu sportivii, care reglementează modul în care aceștia vor putea solicita prelungirea bursei de performanță în cazul traumelor sau bolilor eventuale”, a adăugat deputatul.

Potrivit parlamentarului, scopul proiectului constituie susținerea sportivilor, dar și încurajarea tinerilor să urmeze o carieră de sportiv profesionist. „Sîntem conștienți că dublarea burselor de performanță a sportivilor nu va rezolva toate problemele din sport, dar cel puțin va oferi resurse sportivilor pentru ca aceștia să poată să se concentreze pe rezultate și performanță”, a declarat Adrian Băluțel. Aceste modificări reprezintă un pas către o nouă lege a sportului care să corespundă standardelor internaționale în sport și să ofere perspective pentru dezvoltarea sportului în Republica Moldova.

Sursa: IPN