PARLAMENTUL UCRAINEAN VA REEXAMINA "LEGEA TIMOŞENKO", SUB PUTERNICA PRESIUNE A UE

Parlamentul ucrainean, aflat sub presiunea Uniunii Europene, va examina din nou o lege privind transferul opozantei încarcerate Iulia Timoşenko în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale, o condiţie pusă de Bruxelles în perspectiva semnării Acordului de asociere cu UE cu ocazia summitului de săptămîna viitoare de la Vilnius.

După o reuniune luni seară a unui grup de lucru parlamentar pentru a redacta un text de compromis, Partidul Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, ce deţine majoritatea în parlament, a lăsat de înţeles că nu va aproba marţi "legea Timoşenko". Iulia Timoşenko ispăşeşte în prezent o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere şi a fost spitalizată în aprilie 2012 din cauza unei hernii de disc.

"Facţiunea noastră nu va vota proiectele de lege existente pentru că ele sînt categorice şi conţin multe contradicţii", a declarat luni seară Grigori Smitiuk, deputat al Partidului Regiunilor, pentru postul de televiziune Kanal 5. Andri Şevcenko, reprezentant al partidului Batkivşcina al lui Timoşenko, a afirmat la rîndul său că "nu există niciun motiv de a fi optimişti", potrivit publicaţiei online Ukrainska Pravda.

Emisarii europeni, fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski şi fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox, care au asistat la 13 noiembrie la precedentul eşec în legislativul ucrainean înainte de revenirea în Ucraina marţi. "Sîntem pregătiţi să facem totul pentru a asigura succesul", a anunţat Cox.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară este pregătită să o primească pe Timoşenko pentru a-i acorda îngrijiri medicale, a pus la îndoială luni dorinţa Kievului de a obţine Acordul de asociere cu UE, ce se află pe ordinea de zi a Parteneriatului Estic la summitului din 28-29 noiembrie de la Vilnius. "Vreau să subliniez din nou că aşteptăm măsuri credibile din partea Ucrainei pentru a crea condiţiile unei semnări a Acordului de asociere. Şi nu oricînd, ci acum", a spus ea.

Sursa: Moldpres