PARLAMENTUL A VOTAT LEGEA MAJORARII VIRSTEI DE PENSIONARE, IN PRIMA LECTURA

Începînd cu 1 ianuarie 2022, vîrsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 34 de ani. Pentru femei, vîrsta standard de pensionare de 63 de ani se va aplica începînd cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare, de 34 de ani, va intra în vigoare la 1 iulie 2024. Pînă atunci, ambele vor crește gradual. Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost votat aseară, 25 noiembrie, de 56 de deputați, în prima lectură, transmite IPN.

Noile reglementări restabilesc graficul de majorare a vîrstei de pensionare stabilit în anul 2018.

Pentru femeile care au născut și educat pînă la vîrsta de opt ani cinci și mai mulți copii se aplică vîrstele standard de pensionare diminuate cu trei ani. De reducerea vîrstei de pensionare au parte și persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă, cel puțin zece ani compleți. Lista locurilor de muncă pentru care se acordă pensie pentru limită de vîrstă în condiții avantajoase este aprobată de către Guvern.

Documentul prevede și dreptul persoanelor la pensie anticipată pentru stagiu lung. Acest fapt va permite realizarea dreptului la pensie pînă la împlinirea vîrstei standard de pensionare. Dreptul la pensie anticipată pentru stagiu lung se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decît stagiul standard.

O altă prevedere a proiectului vizează o modalitate nouă de stabilire a pensiei minime. Astfel, cuantumul acesteia va fi stabilit anual de către Guvern, iar valoarea va fi cel puțin egală cu cea din anul precedent. De asemenea, va fi revizuită formula de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie, iar coeficientul de indexare va fi racordat la cel al inflației pentru anul precedent indexării. Totodată va fi prevăzut un coeficient de majorare a pensiilor în valoare de 50% din creșterea economică reală a anului precedent. Acesta va fi acordat anual, în sumă fixă, la data de 1 aprilie.

Documentul oferă posibilitatea persoanei de a depune cererea de acordare a pensiei și în mod electronic, prin intermediul portalului www.servicii.gov.md sau al paginii web www.cnas.md al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Potrivit Biroului Național de Statistică, mărimea medie a pensiei pentru limită de vîrstă, la 1 ianuarie 2021, a constituit 2067,6 lei. Mărimea medie a pensiei pentru limită de vîrstă în cazul bărbaţilor a constituit 2409,3 lei, comparativ cu 1919,9 lei în cazul femeilor. Astfel, disparitatea de gen în cazul pensiilor pentru limită de vîrstă constituie 20,3%.

Sursa: IPN