Parcă nu s-ar dori cu adevărat pedepsirea lui Șor

Care-i stadiul discuțiilor moldo-israeliene în cazul fugarului penal?

Mihai CONȚIU

Încă de la fuga lui în Israel, după ce regimul Plahotniuc a picat, Ilan Șor, în permanență, nu doar că și-a bătut joc efectiv de autoritățile moldovenești, o face în continuare și a prostituat/captivat/cumpărat susținători pînă la cote îngrijorătoare. Totodată este și o prezență constantă, vizibilă și activă de lider absolut al inamicilor Statului Republica Moldova, în conformitate cu planurile Kremlinului de destabilizare a acestei Țări.

Este clar pentru oricine că interminabilele proteste în fruntea cărora e plasată ”strategico-politic” deputata Marina Tauber sunt plătite masiv. La fel de limpede este faptul că interceptările făcute de către autorități, reținerile unor ”cărăuși de bani” ori lideri de grupe și confiscările unor milioane de lei reprezintă o picătură de apă într-un ocean.

Cînd spun ” o picătură de apă într-un ocean”, mă raportez la investițiile masive făcute de către ruși în destabilizarea Republicii Moldova, la numărul incalculabil de milioane pe care ”parcă Șor a fost lăsat să le cheltuiască” în destabilizarea politico-socială a Țării încă din clipa în care a fugit în Israel, precum și la ”neputința” ori ne-dorința autorităților moldovenești de a-i bloca, în toți acești ani, intervențiile lui video prin adresări mobilizatoare către moldoveni de partea sa, implicit și a rușilor.  

La ora actuală, la vedere și foarte activ, Șor este cel mai mare inamic al Statului în complicitate cu Rusia agresoare. Dacă Șor acționează la vedere nestingherit decît de cîteva anemice confiscări de bani negri și rețineri ale unor susținători complici de-ai lui, neînsemnați în fond, în raport cu amploarea lor, vă dați seama cu cîtă eficiență acționează, la ”nevedere” ceilalți complici interni de-ai lui și de-ai Kremlinului?

Aici mă refer, așa cum am mai făcut-o, la partidele politice pro-rusești, la Mitropolia Moldovei, liderii găgăuzi, Ambasada Federației Ruse, Centrul Rus de Știință și Cultură, mass-media pro-rusească, inclusiv televiziunile lipsite de licență de emisie, dar active în internet pentru că nu li s-a interzis și activitatea, precum și la agenții ruși ori moldoveni pro-ruși infiltrați prin cam toate instituțiile Statului.

Instituțiile de Drept din Republica Moldova l-au dat în urmărire internațională pe condamnatul penal Ilan Șor. SUA și UE i-au impus interdicții. În acest context, se pun următoarele întrebări:

Care-i stadiul discuțiilor moldo-israeliene în cazul fugarului penal?

Care-i limita infracțional-internațională pînă la care Statul Israel îl protejează pe acest individ condamnat penal și urmărit de Statul Republica Moldova, dar și supus unor interdicții drastice și clare de către SUA și UE?

Oare israelienii sunt atît de protectori cu ”cetățeanul lor” și nu-l extrădează sfidînd cu rea intenție nu doar statutul lui de condamnat penal în Republica Moldova și cererea de extrădare a lui, ci și autoritățile de Drept din SUA și UE care i-au dictat interdicții?

Oare autoritățile moldovenești nu-s capabile ori nu vor să facă demersuri juridice și chiar diplomatice convingătoare, bine probate către autoritățile Statului Israel?

Vă invit să răspundeți singuri ”și altfel” decît aș face-o eu la aceste întrebări!