PANDEMIA SI CAMPANIA ELECTORALA

Candidații nu și-au înscris-o în programele electorale, dar o vor exploata cinic

Citeam undeva, iar asta era scris ca un reproș, că nici unul dintre candidații la Președinția Republicii Moldova nu și-au asumat în programele lor electorale soluții de eradicare a pandemiei ucigașe. Păi nici nu era nevoie! Deși nu și-au asumat această responsabilitate în perspectivă, veți vedea că, în campania electorală, absolut toți contracandidații lui Igor Dodon îl vor acuza, cu cinism, ”de proasta gestionare a crizei”, inclusiv Guvernul. Cum să-l acuze pe Președinte de așa ceva cînd ei înșiși își declină, în perspectivă, această responsabilitate? Din, repet, cinism!

Pandemia, am mai spus-o, nu poate fi eradicată prin Decrete prezidențiale sau Hotărîri de Guvern. Este o tragedie universală care a îngenuncheat sistemele de Sănătate din absolut toate Țările lumii, mai cu seamă pe cele din Statele cu un sistem de Sănătate ultraperfecționat în comparație cu cel din Republica Moldova. Acum chiar și Donald Trum este infectat cu Covid-19! Cu toate acestea, în ciuda ofensivei mondiale pandemice tot mai agresive, sistemul de Sănătate moldovenesc rezistă cu același profesionalism, cu spirit de sacrificiu și eficiență la fel de performante ca și cele din țările bogate și ultradotate sanitar.

Există, cred, două tipuri de abordări ale luptei anti-pandemice și, deci, două consecințe pentru tot două modalități de guvernare. Populațiile umane, la nivel planetar, sînt inconștiente și iresponsabile în raport cu acest tip de provocări. Israelul, practic, este în carantină națională. Spania închide regiune după regiune. În vremuri de război și de pandemii, apar noi grupări de profitori din sfera politică, a mediului de afaceri, a cultelor religioase dogmatice și din rîndul ”descurcăreților” care știu cum să se îmbogățească din rănile tragice ale oricărui război. Pentru ca toți aceștia să triumfe, miliardele de oameni care populează planeta sînt disputate, înrobite de către ”liderii convingători” ai grupărilor pomenite. În plus, pentru ca masa ignorantă să fie și mai ușor de manipulat, sînt fabricate teorii ale conspirațiilor universale.

Cînd scriam despre două tipuri de abordări ale luptei anti-pandemice, mă refeream la Guvernele autocrate și la cele democratice. Față de inconștiența și iresponsabilitatea colectivă, guvernările autocrate au mai mult succes, iar asta nu neapărat în eradicarea pandemiei, ci în limitarea răspîndirii ei prin decizii naționale extrem de drastice. În acest context, aceste guvernări nu se confruntă nicidecum cu proteste masive din partea populațiilor. Oamenii acceptă ”dictatura legilor nou promulgate” și se supun lor. Spre binele lor!

În cazul guvernărilor democrate, însă, situația e mai delicată și mult mai periculoasă pentru populații. Guvernele se tem să decidă măsuri drastice, dictatoriale de teamă că nu vor mai fi realeși. Cu toate aceste, constatăm, au fost nevoite să emită o serie de restricții draconice inacceptabile pentru, mai ales, occidentali. În consecință, grație libertăților democrate cu care au fost deprinși, datorită unor instanțe de judecată naționale și internaționale depășite de situație, dar încremenite în deja clasicele definiții ale ”drepturilor și libertăților omului”, europenii, americanii și alții ies în stradă și protestează împotriva restricțiilor.

Astfel, inclusiv în Republica Moldova, sub influența unor politicieni care vor să parvină, a unor fețe bisericești dogmatice și a altora, milioane și chiar miliarde de oameni nu cred în existența reală a pandemiei, o consideră o conspirație mondială și, în consecință, o sfidează, nerespectînd cele mai elementare norme de protecție a lor și a semenilor în fața acestui virus ucigaș real.

Acum să revin la cele cu care am început! Încă de la declanșarea pandemiei, voluntariștii politruci Maia Sandu, Renato Usatîi, Andrei Năstase și restul ”turmei politice” au acuzat constant guvernarea și Președinția că nu gestionează eficient această criză pandemică. Jurnalistul Alex Cozer se bătea cu capul de pereți și striga cu gura strîmbă de durere prefăcută: ”Mor oameni...”. De fapt, indirect, ei îi atacau pe medicii aflați în ”prima linie a frontului în luptă cu pandemia”. Sistemul de Sănătate din Republica Moldova nu a fost lăsat de izbeliște de către Dodon și actuala guvernare din ultimul un an și jumătate de aflare reală în funcțiune efectivă. Maia Sandu știe despre ce este vorba, căci, cînd era premier de ocazie, planifica deja restructurarea sistemelor de Sănătate și Învățămînt ”ca o cerință a finanțatorilor externi”.

În timp ce lansau toate aceste acuze despre care aminteam mai sus, nici unul dintre cei pomeniți nu a fost capabil să vină cu o soluție de rezolvare. Din acest motiv nici nu și-au înscris în programul electoral acest obiectiv. Veți vedea, însă, că în campania electorală, vor acuza, ”curajos, competent și în cunoștință de cauză”, actuala guvernare și pe Președintele Dodon de ”proasta gestionare a crizei pandemice”. Cînd o vor face, întrebați-i dacă au cumva un vaccin inventat de ei în buzunar!

Mihai CONȚIU

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37