Pandemia COVID-19 nu va mai fi considerata o urgenta globala de anul viitor

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că speră ca pandemia de COVID-19 nu va mai fi considerată o urgenţă de sănătate la nivel global începînd de anul viitor, relatează Reuters, potrivit agerpres

Declaraţiile sale făcute în cadrul unei conferinţe de presă survin în momentul în care China a început relaxarea politicii sale stricte „zero-COVID” şi le permite oamenilor să trăiască cu virusul, ridicînd îngrijorări că cea de-a doua economie a lumii s-ar putea confrunta cu o creştere a infecţiilor cu coronavirus.

Un organism al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se întruneşte la fiecare cîteva luni pentru a decide dacă noul coronavirus, care a apărut în urmă cu trei ani în oraşul chinez Wuhan şi a provocat moartea a peste 6,6 milioane de persoane, reprezintă în continuare „o urgenţă de sănătate publică la nivel global”.

Această decizie este menită să menţină un răspuns coordonat la nivel internaţional şi poate debloca fonduri pentru a colabora la partajarea vaccinurilor şi a tratamentelor.

Întrebată despre condiţiile necesare pentru ca pandemia de COVID să nu mai fie considerată o urgenţă globală, epidemiologul OMS, Maria Van Kerkhove, a declarat că „mai sunt multe de făcut”.

„Dacă există o proporţie mare a populaţiei care nu s-a vaccinat, lumea mai are încă multe de făcut”, a afirmat, la rîndul său, Mike Ryan, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, în legătură cu aceeaşi chestiune.