PACTUL CU DIAVOLUL AL MAIEI SANDU. RENATO USATII (4)

Toți mafioții Președintelui nou ales

La fel ca și în cazul lui Pavel Filip, ne vom limita doar la ceea ce a scris presa adversară a socialiștilor și lui Igor Dodon despre adevăratul Renato Usatîi. Pentru că Maia Sandu își arogă obsedant ”opțiuni proeuropene, cinste și credință în filtrele de integritate și meritocrație pe care și le-a postulat”, considerăm că avem datoria de onoare publicistică de a vă reproduce exact ceea ce aceeași mass-media, care acum îl ”eroizează pe Usatîi”, dar atunci, vorbele Maiei Sandu, scria despre el ca despre ”un criminal”.

Astfel, de-a lungul ”timpului trecut”, privitor la Usatîi, presa vuia despre ”o căsătorie reușită a acestuia, despre niște rude care te ajută să-ți rezolvi problemele, o soră care, la rîndul ei, bifează două mariaje și o relație extraconjugală, care îți deschide și ție drumul către persoane influente, dar și un caracter huliganic, fapte observate și documentate chiar și de către polițiști încă de atunci cînd era student la Bălți.

Anume astea par a fi mai degrabă elementele principale care l-au propulsat pe Renato Usatîi în lumea afacerilor și lumea interlopă. Povestea cu care ne vrăjește Usatîi că a închiriat un apartament mic și a dus viață de gastarbeiter în Rusia, inspirată probabil din biografiile unor personalități care au trecut oceanul fără nici un dolar în buzunar, nu ține în cazul lui Usatîi. Or, după cum vom vedea în continuare, la fiecare etapă a vieții sale Usatîi a fost „aburcat” de ceva sau cineva să mai urce o treaptă. Parafrazînd cunoscutul film „Кто Вы, Мистер Брукс? (Mr. Brooks)”, fără nici o aluzie la ocupația personajului principal din film, care era killer, apare totuși întrebarea: Cine sînteți dvs., domnule Usatîi?

 

Începutul lui Usatîi

Deși caracterizarea lui Usatîi din anii studenției petrecuți la Bălți îl prezintă drept un student care avea problemele cu învățătura și comportament neadecvat, inclusiv avea conflicte cu organele Poliției, actualul primar de Bălți se lăudă cu reușitele sale la limba engleză. Această situație ne amintește de personajul principal (Holden Caulfield) din romanul The Catcher in the Rye al scriitorului american Jerome David Salinger, care, apropo, la fel ca și Usatîi, în afară de cursul la limba engleză nu mai avea reușite la alte obiecte, era considerat și un exemplu prost pentru tineri, deoarece încuraja înclinațiile spre rebeliune, beție și desfrînare. Mai mult, atît Usatîi, cît și Caulfield aveau familie sau prieteni de familie influenți care îi ajutau să-și rezolve problemele.

Usatîi a știut mereu cu cine să fie prieten, fie să se căsătorească. Viața lui la Chișinău de pînă cînd a plecat în Federația Rusă este legată de anumite afaceri și feciori de oameni influenți. De exemplu, menținea relații de prietenie cu Oleg Moțpan, fiul fostului președinte al Parlamentului Dumitru Moțpan. Ambii originari din Fălești. Sau cu Andrei Chirilciuc, fiul ministrului politicilor industriale în Republica Autonomă Crimeea, atunci fiind în componența Ucrainei. Deoarece erau încă anii ’90, Usatîi era afiliat unor grupări mafiote. La Chișinău Usatîi a activat doi ani la Aeroportul Internațional Chișinău și alți doi ani la Căile Ferate din Moldova, în perioada 2000-2004.

 

Femeile din viața lui Usatîi care „l-au ridicat”

A doua soție a lui Renato Usatîi, Carolina Tampiza, fiica fostului viceprim-ministru și ministru al Economiei, Constantin Tampiza, a jucat un rol important. Din anul 2000, tatăl ei este director general Lukoil România, iar această căsătorie „l-a dus de mînă” pe Usatîi la o uzină de producere a pieselor de schimb destinate transportului feroviar, de lîngă Moscova. Ulterior, Usatîi creează și o rețea de distribuție a pieselor pentru căile ferate, după care înregistrează o carieră amețitoare și demnă de filme pentru un simplu gastarbeiter, așa cum se prezintă Usatîi, ajungînd în nici 10 ani pînă la funcția de vicepreședinte superior al Uniuni Constructorilor de Căi Ferate din orașul Moscova.

O altă femeie din viața lui Usatîi care îl ajută mult este sora sa, Veronica Schmidt, după numele celui de-al doilea soț. De această dată, „urmele” surorii sale în Federația Rusă îl ajută pe Usatîi să ajungă în cercurile apropiate Kremlinului. Datorită unei relații extraconjugale a surorii sale cu fostul președinte al Comitetului Național Olimpic al Federației Ruse, Leonid Tegaciov, din care Veronica Schmidt are și un copil, Renato Usatîi ajunge șef al Direcției dezvoltarea sportului pentru copii și tineret din cadrul Comitetului Olimpic al Federației Ruse.

Un detaliu interesant: Veronica Schmidt a fost căsătorită și cu șeful Departamentului Vamal al României din anii 2000, acesta fiind nepot al fostului premier român Adrian Năstase. Căsătoria celor doi nu a durat mult și s-a încheiat cu o tragedie. Soțul Veronicăi Schmidt a înjunghiat-o într-un acces de gelozie, suspectînd-o de relații extraconjugale, după care el s-a sinucis aruncîndu-se de la balcon. Veronica Schmidt a supraviețuit, iar acum este căsătorită cu Michael Horst Schmidt, un important om de afaceri din România, care deține mai multe companii, inclusiv dealer oficial al companiei BMW în România.

Trebuie de menționat că actualul soț al Veronicăi Schmidt ar fi în relații bune cu Președintele României, Klaus Iohannis. Anterior, Iohannis a fost acuzat că a primit în dar un automobil de marca BMW, iar în perioada campaniei prezidențiale din 2014, cînd venea la București, locuia într-un apartament oferit de cumnatul lui Usatîi. Potrivit unor informații, datorită acestor conjuncturi, Usatîi trage nădejde ca prin intermediul lui Schmidt să ajungă la Președintele României cu rugămintea ca Iohannis să influențele guvernarea de la Chișinău în privința lui Usatîi. (va urma)

Mihai CONȚIU

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40