Orban ataca dur politica externa a UE: ”Este ridicola!”

Premierul Ungariei, ultranaţionalistul Viktor Orban, a dat asigurări că va continua să blocheze actuala politică externă a Uniunii Europene pe care a calificat-o drept ridicolă, iar pe cei 27 de membri ai blocului comunitar a spus că-i percepe ca pe nişte ”tigri de hîrtie penibili”, transmite Marţi EFE. ”Politica externă comună, motivată în ultimii ani de interese de politică internă, a devenit ridicolă”, a apreciat Orban, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Externe german, social-democratul Heiko Maas, şi publicată Luni seară pe pagina oficială a şefului Executivului ungar.

Scrisoarea se doreşte a fi o reacţie a liderului ungar la declaraţii făcute de Maas, care a făcut apel, Luni, la Uniunea Europeană să elimine posibilitatea de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca UE „să nu fie luată ostatică” în capacităţile sale de acţiune şi să revină la un principiu al majorităţii.

Şeful diplomaţiei germane a criticat concret Ungaria pentru că a blocat mai multe comunicate comune ale UE, în principal în ceea ce priveşte relaţiile cu China, dar şi cu Orientul Mijlociu.

”Dacă pînă acum au ignorat opt comunicate – este exact ceea ce s-a întîmplat în cazul Beijingului –, se vor amuza şi de cel de-al nouălea”, a scris Orban. ”Părem tigri de hîrtie penibili şi după comunicatele noastre care nu au nici o urmare toată lumea rîde de noi”, motiv pentru care trebuie să punem capăt ”acestei practici a Bruxellesului, care se limitează la redactarea de comunicate”, a insistat şeful Guvernului de la Budapesta, care a adăugat că, aşa stînd lucrurile, el va continua să blocheze comunicatele de acest gen.

În plus, premierul ungar consideră că deciziile în chestiunile diplomatice ar trebui să fie luate nu de miniştrii de Externe, ci de şefii de stat şi de Guvern ai ţărilor membre ale UE.

”Stînga europeană, condusă de stînga germană, atacă din nou Ungaria pe un ton inacceptabil. De data aceasta, pentru că (Budapesta) nu a vrut să semneze un comunicat comun fără nici o greutate şi seriozitate politică în ceea ce priveşte Hong Kongul. Asta s-a întîmplat de fapt, şi, de o sută de ori dacă îl mai propun, tot de o sută de ori vor obţine acelaşi rezultat”, a promis Orban.