ORASUL IN CARE NU EXISTA POLITIE, TOTI LOCUITORII AU LOC DE MUNCA SI CISTIGA 1200 DE EURO PE LUNA

Micul orăşel Marinaleda, oraş spaniol situat în Andaluzia a devenit celebru după ce a fost comparat de jurnaliştii de la publicaţia The Guradian cu o adevărată utopie social-democrată, utopie pusă în practică de un primar care conduce acest oraş din anul 1979.

Primarul, pe numele său Juan Manuel Sanchez Gordillo, este un fan înfocat al lui Che Guevara şi a reuşit să transforme un oraş dintr-o regiune săracă a Spaniei într-o adevărată utopie comunistă, desprinsă parcă din cărţile lui Thomas Morus. Practic în oraşul Marinaleda toată lumea are o casă pentru care plăteşte o taxă unică de 15 euro pe lună, toţi locuitorii au un loc de muncă şi un salariu fix de 1200 de euro. Chiar dacă anul trecut Andaluzia a fost regiunea cu cea mai mare rată a şomajului din Europa potrivit statisticilor oficiale, oraşul Marinaleda nu se confruntă cu nici un fel de problemă în acest sens.

Primarul a cooperativizat practic plantaţiile de măslini şi a reuşit să creeze o microeconomie eficientă, capabilă să susţină localitatea care acum se bucură de un anumit fel de prosperitate pe care jurnaliştii englezi au denumit-o modelul satului comunist. Pămîntul gratis pe care primăria l-a oferit locuitorilor pentru a îşi construi case în schimbul modicei sume de 15 euro pe lună chirie, a fost dat cu o singură condiţie: să nu fie vîndut niciodată. Pe deasupra Primăria le-a pus la dispoziţie locuitorilor şi forţa de muncă pentru a îşi putea ridica casele.

Oraşul în care toată lumea munceşte pe un salariu decent mai are o ciudăţenie. Poliţia este înlocuită de patrule cetăţeneşti care asigură cu eficienţă ordinea publică, în orăşelul respectiv lipsind aproape cu desăvîrşire infracţiunile.

Sursa: Site-ul Cititul nu doare