ONU DENUNTA ATACUL ASUPRA UNUI TROLEIBUZ LA DONETK

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat joi seară în maniera cea mai fermă bombardarea unui troleibuz la Doneţk, în estul Ucrainei, acţiune soldată cu cel puţin 13 morţi, şi a cerut desfăşurarea unei anchete, transmit Reuters şi AFP.

Într-o declaraţie adoptată în unanimitate, cele 15 state membre ale Consiliului au subliniat necesitatea unei anchete obiective şi urmărirea în justiţie a autorilor. Ele au accentuat şi necesitatea aplicării depline a acordurilor de pace de la Minsk, încheiate în luna septembrie, şi au salutat declaraţia comună a miniştrilor de externe din Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia dată publicităţii miercuri seară.

Reuniţi la Berlin, miniştrii de externe german, francez, ucrainean şi rus au lansat un apel pentru "încetarea ostilităţilor" în estul separatist al Ucrainei.

Luptele violente au fost reluate de cîteva zile în Ucraina. Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele 24 de ore în estul ţării, conform unui bilanţ întocmit de AFP pe baza informaţiilor furnizate de surse oficiale.

Ziua de joi a fost una dintre cele mai sîngeroase din perioada de peste nouă luni de conflict, cel puţin 13 persoane aflate într-un troleibuz murind în urma unui tir cu obuz, în momentul în care armata ucraineană abandona în mîinile rebelilor aeroportul strategic de la Doneţk.

Sursa: Agerpres