Oleg Tinkov: ”Rusia, ca tara, nu mai exista"

Oleg Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, a  atacat regimul lui Vladimir Putin şi l-a descris ca fiind catastrofal.

„Mi-am dat seama că Rusia, ca ţară, nu mai există", a spus Tinkov, pentru New York Times, în primul său interviu de cînd Rusia a invadat Ucraina, în Februarie.  

Locaţia de unde oligarhul a făcut declaraţiile nu a fost făcută publică, scrie The Guardian.  

Oleg Tinkov, 54 de ani, a apărut, în luna Aprilie, în titlurile ziarelor din întreaga lume, după ce a făcut critici dure la adresa acţiunii militare a Rusiei.

El a postat pe Instagram şi a spus că 90% dintre ruşi sunt „împotriva acestui război" şi a numit forţele Rusiei drept "o armată de rahat".  

„Şi cum să fie armata bună, dacă totul în ţară este scufundat în nepotism şi servilism?", a scris el atunci.  

În interviul acordat Duminică, el a spus că mulţi dintre cunoscuţii săi din mediul de afaceri şi guvernamental i-au spus, în privat, că sunt de acord cu el, „dar că tuturor le este frică".  

Tinkov a mai afirmat că a fost forţat de Kremlin să-şi vîndă pachetul de 35% din acţiunile băncii pe care a fondat-o unui miliardar rus din minerit, pentru o valoare mult mai mică.  

În plus, el a precizat că a angajat gărzi de corp după ce prietenii cu contacte din serviciile de securitate ruse i-au spus că ar trebui să se teamă pentru viaţa lui.