Oficiali mituiti de catre companiile farmaceutice pentru promovarea medicamentelor pe baza de reteta

Oficialii NHS care au acceptat mită de 70.000 de lire sterline pentru a promova medicamentele eliberate pe bază de rețetă au vizitat cabinetele de medicină generală pentru a „schimba” medicamentele pacienților, dezvăluie o şedinţă de Tribunal din UK, transmite The Telegraph.

Paul Jerram și dr. David Turner au fost acuzați că au ajuns la operații pretinzînd că sunt în afaceri oficiale și că au schimbat medicamentele unui pacient – o practică cunoscută sub numele de „switching”.

James Hines QC, care a urmărit penal, a declarat într-un proces de la Southampton Crown Court că cei doi bărbați și-au folosit pozițiile în echipa de management al medicamentelor din Isle of Wight Clinical Commissioning Group (CCG) și că dacă medicii de la cabinete ar fi știut că „nu a fost o vizită oficială, nu le-ar fi permis să facă modificările”.

„Ei își foloseau în mod eficient poziția în cadrul NHS pentru a beneficia de serviciile echipei de management al medicamentelor și au primit bani pentru a face acest lucru”, spune instanţa.

„Switching-ul” este o funcție efectuată numai de medici sau profesioniști NHS, care se referă la schimbarea medicamentelor prescrise de pacienți la o intervenție chirurgicală pentru un medicament mai rentabil.

Schimbările „fundamentale” sunt efectuate doar de oficiali de încredere NHS, a spus domnul Hines QC, dar domnul Jerram și Dr. Turner și-au încălcat pozițiile pentru a promova medicamentele pentru care au fost plătiți să facă acest lucru.

Influenceri plătiţi

Juriului i s-a spus că cei doi bărbați au acceptat mită de aproape 70.000 de lire sterline pentru a promova medicilor medicamentele eliberate pe bază de rețetă și au fost comparați cu arbitrii cumpăraţi de o echipă de fotbal.

Jerram și Turner ar fi acționat ca „influenceri plătiți” pentru companiile farmaceutice, recomandînd medicamente medicilor de familie în schimbul plăților „secrete”.

Domnul Jerram, din Shanklin, Isle of Wight, este acuzat de șase capete de acuzare de luare de mită și unul de corupție, în timp ce dr. Turner, din Ventnor, pe Insula Wight, este acuzat de cinci capete de acuzare de luare de mită.

Inculpaţii – împreună cu alţi doi aflaţi în judecată – neagă acuzaţiile.

Cazul a apărut după o investigație sub acoperire efectuată de The Telegraph în 2015, care a dezvăluit modul în care seniorii NHS erau plătiți cu mii de lire sterline și erau duși în călătorii costisitoare de companiile de medicamente care făceau lobby pentru a-și folosi produsele de către serviciul de sănătate.

Domnul Jerram, care era șeful managementului medicamentelor la Isle of Wight Clinical Commissioning Group la momentul investigației, a declarat reporterilor sub acoperire că a participat recent la o întîlnire în Germania, care a avut loc la „unul dintre primele 10 hoteluri din lume” și fiecare delegat a fost plătit cu 500 de lire sterline pe zi pentru a participa, a susținut el.

În urma dezvăluirii, NHS Counter Fraud Authority a lansat o investigație, care a dus la urmărirea penală actuală.

În instanță, procurorul Hines QC a spus că bărbații aflați în judecată „și-au folosit expertiza, cunoștințele lor interne, influența și familiaritatea cu sistemele NHS pentru a-și promova propriile interese private”.

„Instrument pentru luare de mită”

„Au reușit acest lucru în mai multe moduri diferite, dar scopul a fost întotdeauna același: să-și căptușească propriile buzunare. Au primit plăți necorespunzătoare în repetate rînduri”, a spus el. „Acești inculpați erau fiecare corupți. Ei și-au plasat propriul cîștig înaintea îndeplinirii corecte a funcțiilor lor publice importante.”

Instanța l-a audiat pe domnul Jerram, în vîrstă de 69 de ani, fost șef al managementului medicamentelor și farmacist principal la CCG din Isle of Wight din 2004 și deținea „o mare influență” acolo.

Dr. Turner, în vîrstă de 66 de ani, a fost un medic generalist care a lucrat ca consultant la CCG IoW. De asemenea, a prezidat un comitet de prescripție medicală care a consiliat CCG și a format asistente și medici de specialitate.

Împreună, bărbații au condus o companie și au folosit-o ca „instrument pentru luare de mită”, a spus procurorul dl Hines QC.

În total, ei ar fi primit sau au fost de acord să primească 68.760 de lire sterline din Ianuarie 2008 pînă în Iulie 2015.

Juraților li s-a spus că oficialii NHS au fost plătiți de omul de afaceri Noel Staunton, a cărui firmă de consultanță reprezenta companiile farmaceutice.

Ca urmare a schemei lor „corupte” de șapte ani, instanța a aflat că „integritatea” medicilor NHS care făceau recomandări sincere cu privire la medicamentele eliberate pe bază de rețetă a fost încălcată și medicamentele au fost împinse în mod necorespunzător către cabinetele de medicină generală și consiliile consultative.

„Plătit frumos”

Farmacistul din serviciile de sănătate Cathal Daly – care este, de asemenea, acuzat că acceptă „backhanders” – face și el parte din grupul aflat acum în judecată.

Domnul Staunton, în vîrstă de 60 de ani, a fost „plătit foarte frumos” de către clienții companiei sale farmaceutice prin intermediul companiei sale 3i Consultancy și a fost prieten de lungă durată cu domnul Jerram.

Domnul Staunton, care a primit zeci de mii de lire sterline de la producătorii de medicamente, este acuzat că a plătit perechea pentru a promova medicamentele fabricate de clienții săi, cum ar fi medicamentele pentru colesterol și unguentele.

Domnul Staunton a contactat în mod repetat companiile farmaceutice pentru a promite că le poate promova medicamentele pe ScriptSwitch într-o schemă „extrem de profitabilă” pentru el.

Într-un caz, dl Staunton a spus Genus Pharmaceuticals că va „asigura un semnal pe ScriptSwitch evidențiind (crema de hidratare) Cetraben ca fiind cel mai rentabil emolient”.

Alte medicamente au fost aprobate necorespunzător în buletinul informativ al lui ScriptSwitch, s-a mai spus în instanța.

În altă parte, inculpații au determinat și alte organizații de asistență medicală NHS să semneze oferte de reduceri care le-au avantajat financiar.

Domnul Hines QC a spus că inculpații „au permis efectiv companiilor farmaceutice să cumpere serviciile personalului NHS”.

”Stimulente”

Companiile de medicamente nu sunt acuzate de nici o faptă greșită, a spus domnul Hines QC.

Jurații au ascultat că domnul Jerram a întrebat: „Îmi pare rău că sunt obraznic, există o taxă?”, cînd domnul Staunton i-a cerut să promoveze un medicament.

Omul de afaceri îi ceruse oficialului să scoată în evidență o tabletă de calciu după ce a promovat cu succes un alt medicament.

Domnul Hines QC a spus că răspunsul a fost „mai degrabă grăitor” și că dl Jerram „indică în mod clar motivația sa particulară”.

După ce domnul Staunton a răspuns „da, desigur”, domnul Jerram a sugerat că va acorda prioritate lucrului la promovarea medicamentelor dacă domnul Staunton își va mări mita, a auzit instanța.

„Dacă ați luat în considerare taxele, vă rugăm să aveţi în considerare – stimulează întotdeauna un răspuns mai rapid”, a spus domnul Jerram.

Domnul Staunton a fost plătit cu peste 25.000 de lire sterline pentru unele tranzacții cu clienții săi, iar domnul Jerram și Dr. Turner ar primi „stimulente” mai mici”.

El a spus că eficacitatea și costul medicamentelor nu sunt relevante, dar că inculpații au abuzat de „integritatea” medicilor care se sfătuiesc reciproc cu privire la medicamente.

„Comportament necorespunzător”

Domnul Hines QC a spus: „Cazul de urmărire penală se bazează pe faptul că este complet nepotrivit ca un profesionist NHS să promoveze în secret un anumit medicament în cadrul NHS colegilor săi profesioniști din domeniul sănătății din NHS atunci cînd acesta se află în poziția de influență plătit pentru compania farmaceutică. care produce acel medicament.

„Așa s-a întîmplat pe Insula Wight de cîțiva ani.

„Dacă este treaba dumneavoastră în cadrul NHS să revizuiți medicamentele și să faceți recomandări sau sugestii pentru medicamente alternative colegilor profesioniști din domeniul sănătății din NHS, acționați necorespunzător dacă acceptați în secret bani de la companiile farmaceutice, direct sau indirect, pentru a promova un medicament anume.

„Și nu este un răspuns să spui „dar medicamentul este mai ieftin sau mai bun”. Acest lucru nu vă permite să acceptați o atenţie, o mită, un stimulent, indiferent cum i-ați spune.

„Pentru asta avem un cuvînt vechi: CORUPT”

Domnul Staunton, din Seaview pe Insula Wight, se confruntă cu o acuzație de corupție legată de o plată de 2.000 de lire sterline și o acuzație de mită legată de plata unei taxe de 4.200 de lire sterline.

Domnul Daly, 51 de ani, din Norwich, Norfolk, se confruntă cu o acuzație de luare de mită legată de primirea de 1.000 de lire sterline. În calitate de conducător clinic pentru îngrijirea primară și prescrierea la South Norfolk CCG, s-a spus că dl Daly a contribuit la obținerea unui acord de reduceri nedumerit.

Procesul este în curs de desfăşurare.