OBAMA A DISCUTAT CU LIDERUL PARTIDULUI COMUNIST VIETNAMEZ

Preşedintele american Barack şi liderul Partidului Comunist vietnamez, Nguyen Phu Trong, au discutat marţi la Casa Albă despre beneficiile Parteneriatului Trans-Pacific şi au evidenţiat nevoia de consolidare a relaţiilor între ţările lor la 40 de ani de la sfîrşitul Războiului din Vietnam.

Vizita la Washington a lui Nguyen Phu Trong, secretarul general al comitetului central al Partidului Comunist din Vietnam, vine la 20 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între cele două state. Nguyen este al doilea oficial de top vietnamez care efectuează o vizită în SUA în doi ani.

Obama a spus că a discutat cu oficialul vietnamez despre «potenţialul enorm» al acordului comercial Parteneriatul Trans-Atlantic (TPP), din care fac parte 12 state, înţelegere "ce ar putea aduce o creştere semnificativă a pieţei muncii şi prosperitate pentru ambele popoare, vietnamez şi american".

Liderul de la Casa Albă a invocat de asemenea în discuţia cu oficialul vietnamez nevoia de îmbunătăţire a situaţiei privind drepturile omului. Potrivit purtătorului de cuvînt al Casei Albe, Josh Earnest, acordul prevede pîrghii de stimulare a Vietnamului să respecte drepturile omului.

Cei doi au discutat de asemenea despre disputele maritime cu China din Marea Chinei de Sud, cerînd o rezoluţie internaţională pentru a se asigura prosperitatea şi libertatea de navigare în regiune.

Nguyen l-a invitat pe Obama să efectueze o vizită în Vietnam, iar preşedintele american a spus că îşi doreşte o astfel de vizită în viitor, fără a preciza cînd ar putea avea loc.

"Ne-am transformat din foşti inamici în prieteni, în parteneri. Şi sînt convins că relaţia noastră va continua să se dezvolte", a spus Nguyen.

Sursa: Agerpres