O TARA UNDE NU EXISTA TAXE, IN CARE LOCUITORII PRIMESC, ANUAL, 100.000 DE DOLARI DE LA STAT

Un stat mic aflat în Asia de Sud Est are unul dintre cele mai mari PIB-uri per capita din lume, locuitorii nu plătesc taxe, iar şeful statului oferă în fiecare an cetăţenilor sute de mii de dolari. Brunei Darussalam Brunei este un mic stat situat în insula Borneo, Asia de Sud, care se întinde pe o suprafaţă de 5.765 kmp şi are cam 400.000 de locuitori. Este rămăşiţa unui puternic sultanat ce şi-a recîştigat independenţa faţă de Regatul Unit pe data de 1 ianuarie 1984.

În această ţară au fost descoperite terenuri petrolifere în anii '20, dar abia în anii ‘70 investitorii străini au început să creadă în potenţialul acestei naţiuni. Populaţia Brunei-ului s-a îmbogăţit, iar Familia Regală a devenit şi mai bogată. Conducătorul statului este sultanul Hassanal Bolkiah. El a devenit cel de-al 29-lea sultan al Brunei-ului la numai 21 de ani şi moştenitorul unei averi de peste 60 de miliarde de dolari. Între timp, averea sa a scăzut la 20 de miliarde de dolari ca urmare a  cheltuielilor nesăbuite ale familiei sale şi ale pierderilor la Bursă, de peste 15 miliarde de dolari, înregistrate de fratele său.

Sultanului îi place să cheltuiască. Astfel, acesta are un garaj cu 7.000 de maşini cu o valoare de 789 milioane de dolari. Potrivit datelor din Cartea Recordurilor, acesta deţine 600 de modele Rolls-Royce, 134 Koenigsegg, singurul Mercedes CLK-GTR din lume cu volan pe dreapta, un Lamborghini Diablo Jota, Porsche 959, Bugatti EB110, Lamborghini Murcielago LP640, Maybach 62, doua Jaguar XJR-15 etc. Reşedinţa oficială este palatul Istana Nurul Iman. Acesta este mult mai mare decît palatul Vaticanului şi a costat 350 de milioane de dolari. Are 1.788 de camere şi 257 de bai. De numele sultanului se leagă o listă la fel de lungă de titluri: Bolkiah este doctor în drept al Universităţii Oxford şi al Colegiului King (ambele din Anglia), doctor în litere al Universităţii Aberdeen (Scoţia), mareşal al Forţelor Armate Britanice, amiral al Marinei Regale Britanice. În plus, el are numeroase titluri similare în ţări din Asia.

În ciuda opulenţei de care dă dovadă, sultanul este foarte darnic cu locuitorii săi. În Brunei, educaţia şi îngrijirile de sănătate sînt gratuite, nu există taxe pe venit, iar 94% dintre locuitori ştiu să scrie şi să citească. Hassanal Bolkiah plăteşte fiecărui cetăţean costul unui pelerinaj la Mecca. De asemenea, olimpicii şi cei care doresc să studieze în afară sînt ajutaţi financiar de sultan. Această generozitate fără limite a sultanului are şi un preţ. În Brunei, poporul nu se bucură de libertatea de exprimare, nu se organizează alegeri, nu există partide politice sau presa liberă, iar sultanul a dat un decret prin care a modificat Constituţia în favoarea sa.

Cetăţenilor români care vizitează Brunei, li se acordă viza pentru 90 de zile, la intrare. Legile locale reflectă, în primul rînd, caracterul islamic al ţării. Turiştii străini trebuie să se îmbrace modest şi să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale, îndeosebi religioase, cu precădere în perioada Ramadanului, sau dacă intenţionează să viziteze lăcaşuri de cult. În 2015, luna Ramadanului va începe la 18 iunie şi se va sfîrşi la 18 iulie. Majestatea Sa Sultanul şi ceilalţi membri ai familiei regale din Brunei sînt respectaţi, iar eventualele critici exprimate public la adresa lor ar putea crea o mare ofensă. La 22 octombrie  2013, un nou Cod Penal Sharia a fost redactat, urmînd a fi implementat pe etape, începînd din mai 2014. Noul Cod prevede pedepse corporale severe, precum şi pedeapasa capitală, pentru o serie de infracţiuni, iar unele dintre aceste situaţii se aplică şi non-musulmanilor.

Adulterul (implicînd un musulman) şi apropierea de persoane de sex opus este considerată infracţiune în legile din Brunei şi poate atrage aplicarea unei amenzi, închisoare sau ambele pedepse. Conform noului Cod Penal Shariah, este infracţiune consumarea hranei, băuturilor sau fumatul în public în perioada postului din Ramadan. Pot fi aplicate amenzi cu pînă 4.000 de dolari bruneeni şi/sau închisoare pînă la 1 an. Posesia de materiale pornografice este ilegală. Homosexualitatea este ilegală. Există pedepse severe pentru traficul de droguri, inclusiv aplicarea pedepsei capitale. Alte infracţiuni pot atrage biciuirea sau închisoare pe termen lung. Fumatul este interzis în anumite locuri publice, inclusiv în magazine sau restaurante, staţii de autobuz, clădiri guvernamentale. Poliţia Regală din Brunei are, de regulă, ofiţeri care vorbesc limba engleză, sînt profesionişti şi politicoşi.

Sursa: Capital.ro