O nouă cooperare împotriva operaţiunilor de dezinformare va fi dată publicității Luni de Franţa, Germania şi Polonia

Franţa, Germania şi Polonia vor dezvălui Luni o nouă cooperare împotriva operaţiunilor externe de dezinformare, provenite în special din Rusia, a anunţat şeful diplomaţiei franceze într-un interviu acordat cotidianului regional Ouest France, transmite AFP, scrie Agerpres.

Stéphane Séjourné, omologul său german Annalena Baerbock şi polonezul Radoslaw Sikorski vor discuta, de asemenea, şi despre noi atacuri informaţionale lansate de Moscova împotriva celor trei ţări.

Cei trei miniştri se vor întîlni Luni în format "Weimar" la Chîteau de la Celle-Saint-Cloud din Yvelines, nu departe de Paris, pentru a discuta, printre altele, problemele europene de apărare, inclusiv sprijinul pentru Ucraina sau situaţia din Orientul Mijlociu.
"Cele trei ţări ale noastre au fost victimele aceleiaşi strategii de destabilizare. Luni, vom face anunţuri cu privire la o nouă cooperare împotriva dezinformării şi a atacurilor informaţionale ruseşti", a declarat Séjourné pentru cotidianul regional francez, într-un interviu publicat Sîmbătă.

Pînă acum, atacurile au fost efectuate prin intermediul fabricilor de troli şi a site-urilor de ştiri false.

"Vom dezvălui opiniei publice, în mod transparent, instrumentele acestei dezinformări. Vom dezvălui atacurile care sunt comise. Şi cu dovezi", a asigurat el, remarcînd şi "elemente consistente care indică faptul că există operaţiuni latente. Instrumente care pot fi activate în orice moment, în special în timpul unei alegeri" în cele trei ţări.

Potrivit ministrului francez de Externe, toate ţările Uniunii Europene se confruntă cu dezinformarea rusă. El susţine că Rusia, nereuşind să dividă UE politic, implementează "o strategie de destabilizare şi divizare a populaţiei la nivelul opiniei publice". ”Pe reţelele de socializare, pe site-urile informaţionale, există o organizaţie structurală care a fost creată pentru a dezinforma. Pentru a crea confuzie în rîndul cetăţenilor. Cu ştiri false veritabile”, a spus el. ”Cu obiectivul de a construi diviziuni în cadrul populaţiei europene care să destabilizeze politic toate democraţiile”. ”Totuşi, atunci cînd trei ţări îl denunţă în acelaşi timp, are forţă", crede Stéphane Séjourné.
Luni, ambasadorul Rusiei în Franţa, Aleksei Mecikov, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a denunţa "reapariţia dezinformării care vizează Franţa".