O legendă a boxului este pe moarte

Povestea unui CAMPION. Cele mai TARI meciuri 

"Este foarte bolnav. Ar putea muri în cîteva luni sau în cîteva zile. Nu ştiu dacă mai prinde Vara. Viaţa lui este în mîinile Domnului acum. Sper că va muri împacat". Declaraţia îi aparţine lui Rahman Ali, fratele legendarului boxeur Muhammad Ali, cunoscut şi sub numele de Cassius Clay.

Pentru mulţi vestea a căzut ca un trăsnet, deoarece Clay este considerat de mulţi drept cel mai talentat boxeur din istorie şi unul dintre cei mai mari sportivi.

Considerat cel mai bun boxeur la categoria grea. Autointitulat "The Greatest" (marele, cel mai mare). A revoluţionat arta pugilatului prin... jocul de picioare. Mişcarea continuă în ring, “dansul” dintr-un colţ într-altul, furtuna de lovituri, iată numai cîteva din “caracteristicile carismaticului Clay.

Cel mai rapid 

Născut la 17 ianuarie 1942, Cassius Marcellus Clay, înca de copil învăţa să lupte şi, mai ales, să cîştige. Copilul Cassius a început să boxeze la vîrsta de 12 ani, după ce i-a spus unui poliţist că vrea “să-l bată rău pe cel care i-a furat bicicleta”. La 18 ani, avea deja 108 victorii şi doar 8 înfrîngeri pe ringul de box. Ca profesionist, însa, începe să joace abia după toate acestea. La vîrsta de 22 de ani, Cassius Clay devenea campion mondial la categoria grea, într-un meci nebun cu Sonny Liston. O partidă de 6 runde care şoca lumea boxului, atunci fiind definit drept unul dintre cei mai rapizi boxeuri din istorie

După ce a devenit campion mondial, Cassius Clay a trecut la islamism şi a început să îşi spună Muhammad Ali, un nume cu tentă religioasă. Considera că doar printr- o strînsă legătură cu Dumnezeu (Allah) poate fi cel mai bun şi îi poate ajuta pe oamenii de culoare din America să scape de discriminare şi sărăcie. Era preferatul presei, deoarece Ali avea obiceiul să… vorbească în versuri, îşi comenta prestaţiile din ring şi spunea că e cel mai bun din lume!

Condamnat la închisoare 

Muhammad Ali vs. Brian London devenea în 1966 probabil unul dintre cele mai grăitoare episoade din cariera lui Muhammad Ali, care îi confirmă valoarea. Ali a fost condamnat la închisoare în 1967 şi i s-au retras toate titlurile pentru că nu a vrut să meargă în Războiul din Vietnam, din cauza convingerilor sale islamice. După ani în care nu a mai boxat a primit totul înapoi, inclusiv licenţa de boxeur.

Pînă la urmă, la Curtea Supremă, din cauza unor vicii de procedură, dar şi a simpatiei populare pentru Ali şi împotriva Războiului din Vietnam, decizia luată a fost ca el să nu mai ajungă la închisoare. Îi sunt redate centurile, la fel şi licenţa. Urmează celebrele meciuri cu Joe Frazier, apoi cu George Foreman şi Leon Spinks. Alege să se retragă în 1981, cînd este învins de Trevor Berbick. Avea aproape 40 de ani şi la activ 56 de victorii şi 5 înfrîngeri în cariera la profesionişti.

În 1984 este diagnosticat cu Parkinson, o maladie progresivă care ucide lent, dar sigur. Testele făcute după diagnostic, în 1984, au reliefat mai multe leziuni la nivelul creierului, toate legate de box.

Epilog

Astăzi cel ales de Sports Illustrated şi BBC "sportivul secolului" este o umbră a celui care a fost. O imagine şocantă. Rahman, fratele lui, mai povesteşte: "M-a luat de mînă şi mi-a şoptit că a realizat tot ce şi-a propus în viaţă şi că nu trebuie să plîng pentru el, deoarece nu simte nici o durere”…

"Float like a butterfly, sting like a bee, your hands cannot hit what your eyes cannot see" (Zboară ca un fluture, înţeapă ca o albină, mîinile tale nu pot lovi ceea ce ochii nu pot vedea; trad. liberă din lb. engleză)) – Muhammad Ali, Cassius Clay, The Greatest

 Sursa: EVZ.ro