O fosta secretara de la lagarul nazist Stutthof, in virsta de 96 de ani, va comparea in fata Justitiei germane in aceasta Toamna

O fostă secretară de la lagărul de concentrare Stutthof, lîngă Gdansk, va compărea în faţa Justiţiei în această Toamnă, informează dpa. Femeia, care are 96 de ani, este acuzată că a participat la peste 11.000 de omucideri.

Procesul, prevăzut să înceapă pe 30 Septembrie, se va desfăşura în cadrul unei camere pentru minori, avînd în vedere că acuzata era încă adolescentă la comiterea faptelor, avînd 18-19 ani, a precizat o purtătoare de cuvînt a Tribunalului din Itzehoe, lîngă Hamburg.

„Acuzata este învinuită că i-a asistat pe responsabilii lagărului la uciderea sistematică a deţinuţilor, între Iunie 1943 şi Aprilie 1945, în funcţia sa de steno-dactilografă la biroul comandantului fostului lagăr de concentrare Stutthof”, se precizează într-un comunicat al instanţei.

Potrivit procurorilor, acuzata este suspectată că a contribuit la 11.387 cazuri de crimă, prin comportamentul său, şi de şapte tentative de acordare de asistenţă.

Purtătoarea de cuvînt a subliniat că un acuzat este considerat nevinovat pînă la posibila sa condamnare.

Postul public ARD a relatat anul trecut că femeia a fost deja audiată în mai multe rînduri, ca martor.

În 1954, ea a afirmat în instanţă că toată corespondenţa cu oficiul central al administraţiei economice a SS trecea pe la biroul său, iar comandantul lagărului, Paul Werner Hoppe, îi dicta scrisori şi mesaje radio în fiecare zi.

Ea a mai spus atunci că nu a ştiut nimic despre mecanismul criminal căruia i-au căzut victimă zeci de mii de oameni în imediata ei vecinătate, în perioada în care a lucrat la secretariat.