O EXPOZITIE COMEMORATIVA A ARTISTULUI PLASTIC IOACHIM POSTOLACHI A FOST DESCHISA LA CHISINAU
La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM) a fost deschisă expoziţia comemorativă „Ioachim Postolachi – 110 ani de la naştere”. Expoziţia cuprinde 44 de opere de pictură, grafică şi plastică mică din colecţia Muzeului.
Şeful secţiei artă naţională a instituţiei, Nicolae Olaru, a menţionat că în peisajele în ulei („Periferia Chişinăului”, „Peisaj moldovenesc”, „O curte pe timp de iarnă”, „peisaj cu căsuţe” ş.a.), realizate în anii 1947-1949 în stil realist, autorul redă frumuseţea şi eternitatea naturii.
„Ioachim Postolachi a fost unul dintre artiştii plastici care, după 1945, a valorificat patrimoniul naţional. A realizat covoare tematice şi jubiliare. De asemenea, a creat în anii 1949-1951 schiţe de costume naţionale pentru Capela Corală „Doina”, precum şi pentru alte colective artistice”, a subliniat Nicolae Olaru.
Potrivit criticului de artă Constantin Spânu, Ioachim Postolachi a stat la bazele constituirii genurilor de artă decorativă. „În anii 1950-1960 Ioachim Postolachi a activat în domeniul plasticii mici, elaborînd opere în teracotă, ceramică glazurată şi faianţă. Figurinele mici impresionează şi abordează subiecte din arta noastră tradiţională”, a adăugat Constantin Spânu.
Ioachim Postolachi s-a născut pe 21 septembrie 1906, în s. Zăgăicani, Criuleni. Din anul 1914 se află la Chişinău, unde în 1919 este admis la Şcoala de Arte Plastice. În perioada anilor 1932-1934 a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti.
În 1945 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi, împreună cu alţi artişti profesionişti notorii ca P. Bespoiasnâi, T. Canaş, S. Ciocolov, V. Neceaeva, V. Poleacova, constituie secţia de artă decorativă aplicată, fondată în anul 1950. De-a lungul carierei sale, a participat la mai multe expoziţii unionale, republicane şi de peste hotare. Ioachim Postolachi s-a stins din viaţă la 11 octombrie 1976.
Expoziţia va fi deschisă pînă pe 27 martie 2016.
Sursa: Moldpres