O biblioteca din SUA nu va mai primi finantari pentru ca a refuzat sa cenzureze autorii LGBTQ

O bibliotecă americană dintr-un oraş mic riscă să se închidă, după ce locuitorii din Jamestown, Michigan, au votat să nu o mai finanţeze pentru a nu tolera anumite cărţi cu tematică LGBTQ+, potrivit The Guardian.

Cetăţenii au votat Marţi pentru a bloca o reînnoire a fondurilor legate de impozitele pe proprietate, potrivit Bridge Michigan.

Votul lasă biblioteca cu fonduri doar pînă în ultimul trimestru al anului viitor. Odată ce un fond de rezervă este epuizat, acesta va fi forţat să se închidă, a declarat Larry Walton, preşedintele Consiliului bibliotecii, pentru Bridge Michigan, lucru ce afectează nu doar cititorilor, ci şi comunităţii în general.

„Dincolo de cărţi, locuitorii vizitează biblioteca pentru wifi”, a spus el, şi găzduieşte chiar camera în care a fost organizat votul.

„Bibliotecile noastre sunt locuri de citit, locuri de adunare, locuri de socializare, locuri de studiu, locuri de învăţat. Adică ele sunt inima fiecărei comunităţi”, a declarat Deborah Mikula, directorul executiv al Asociaţiei Bibliotecilor din Michigan, pentru The Guardian. „Deci cum poţi să pierzi asta?”.

Controversa din Jamestown a început cu o plîngere referitoare la o carte de memorii a unui scriitor nonbinar, dar s-a transformat curînd într-o campanie împotriva bibliotecii Patmos. După ce un părinte s-a plîns de „Gender Queer: a Memoir”, de Maia Kobabe, un roman grafic despre experienţa autoarei, zeci de persoane s-au prezentat la şedinţele Consiliului de bibliotecă, cerînd instituţiei să renunţe la carte. Cartea, care include reprezentări ale sexului, se afla în secţiunea pentru adulţi a bibliotecii. Plîngerile au început să vizeze alte cărţi cu teme LGBTQ+.

Un director de bibliotecă a demisionat, declarînd pentru Bridge că a fost hărţuită şi acuzată de îndoctrinarea copiilor; succesorul ei, Matt Lawrence, a părăsit, de asemenea, postul. Deşi biblioteca a pus cartea lui Kobabe mai degrabă după tejghea decît pe rafturi, volumele au rămas disponibile.

„Noi, Consiliul de Administraţie, nu vom interzice cărţile”, a declarat, Joi, Walton pentru Associated Press.

Votul are loc în contextul în care bibliotecile din SUA se confruntă cu o creştere de interzicere a cărţilor. Asociaţia Americană a Bibliotecii a identificat anul trecut 729 de cereri pentru „materiale şi servicii de bibliotecă, şcoală şi universitate”, ceea ce a dus la aproximativ 1.600 de cărţi interzise sau eliminate. 

Biblioteca are 67.000 de cărţi, videoclipuri şi alte articole în colecţia sa, dintre care aproximativ 90 au o temă LGBTQ.