Numărul 2 in diplomatia SUA se va deplasa in Lituania si Rusia pentru a analiza situatia din Belarus

Adjunctul secretarului de stat american, Stephen Biegun, se va deplasa, săptămîna viitoare, în Lituania şi Rusia pentru a discuta despre situaţia din Belarus, ţară unde are loc o importantă mişcare de contestare a realegerii Preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează Sîmbătă AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Numărul 2 în diplomaţia americană se va întîlni, Luni, la Vilnius, cu miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării lituanieni ”pentru a discuta despre situaţia din Belarus, relaţiile bilaterale şi chestiuni referitoare la NATO şi la apărare”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe lituanian.

Ulterior, Biegun se va afla la Moscova Marţi şi Miercuri, a indicat la rîndul său o sursă diplomatică rusă pentru agenţia de presă Interfax.

Lituania, membră a NATO şi a Uniunii Europene, a oferit azil candidatei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 August.

Lituania vede în vizita lui Stephen Biegun ”un semn că SUA sunt pregătite să joace un rol în soluţionarea crizei belaruse, inclusiv faţă de Moscova”, a declarat pentru AFP Vygaudas Usackas, fost ambasador lituanian pe lîngă UE şi în Rusia.