Număr record de condamnări la moarte în 2022

Numărul execuţiilor înregistrate în 2022 a marcat un record al ultimilor cinci ani, în condiţiile în care ţările cele mai notorii pentru frecvenţa aplicării pedepsei capitale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au comis măceluri, a constatat organizaţia Amnesty International în raportul său anual privind pedeapsa cu moartea, făcut public Marţi.

Conform acestui raport, un total de 883 de persoane au fost executate în 20 de ţări, marcînd o creştere cu 53% faţă de 2021. Această creştere a numărului de execuţii – care nu include cele cîteva mii despre care se crede că au fost desfăşurate în China anul trecut – are în frunte ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde cifrele înregistrate au crescut de la 520 în 2021, la 825 în 2022.

"Ţări din Orientul Mijlociu şi regiunea Africii de Nord au încălcat legislaţia internaţională intensificînd execuţiile în 2022 şi dînd dovadă de o desconsiderare brutală a vieţii omeneşti. Numărul persoanelor executate a crescut dramatic în regiune; Arabia Saudită a executat cifra şocantă de 81 de persoane într-o singură zi. Mai recent, într-o încercare disperată de a pune capăt revoltei populare, Iranul a executat oameni pur şi simplu pentru că şi-au exercitat dreptul de a protesta", a amintit Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International.

În mod tulburător, 90% dintre execuţiile cunoscute din lume, în afara Chinei, au avut loc în doar trei ţări din regiune. Execuţiile înregistrate în Iran au crescut de la 314 în 2021, la 576 în 2022; cifrele s-au triplat în Arabia Saudită, de la 65 în 2021, la 196 în 2022 – cel mai ridicat nivel înregistrat de Amnesty în ultimii 30 de ani –, în timp ce Egiptul a executat 24 de persoane.

Aplicarea pedepsei cu moartea a rămas învăluită în secret în mai multe ţări, inclusiv în China, Coreea de Nord şi Vietnam – ţări despre care se ştie că aplică pedeapsa cu moartea pe scară largă –, ceea ce înseamnă că cifrele globale reale sunt mult mai mari, notează Amnesty. Deşi nu se cunoaşte numărul exact al celor ucişi în China, este clar că aceasta a rămas cel mai prolific stat din lume în privinţa aplicării pedepsei capitale, înaintea Iranului, Arabiei Saudite, Egiptului şi Statelor Unite ale Americii.

Execuţiile au fost reluate în 2022 în cinci ţări – Afganistan, Kuweit, Myanmar, statul Palestina şi Singapore –, în timp ce s-a înregistrat o creştere a execuţiilor şi în Iran (de la 314, la 576), Arabia Saudită (de la 65, la 196) şi SUA (de la 11, la 18).

Numărul înregistrat de persoane executate pentru infracţiuni legate de droguri s-a dublat în 2022 faţă de 2021. Execuţiile legate de droguri încalcă legislaţia internaţională a drepturilor omului, ce prevede că execuţiile ar trebui să fie aplicate numai pentru "cele mai grave infracţiuni", infracţiuni ce implică omuciderea intenţionată, aminteşte Amnesty. Astfel de execuţii au fost înregistrate în China, Arabia Saudită (57), Iran (255) şi Singapore (11) şi au reprezentat 37% din totalul execuţiilor înregistrate la nivel global de organizaţie. Au avut loc probabil execuţii pentru infracţiuni legate de droguri în Vietnam, dar aceste cifre rămîn secret de stat.
"Într-o evoluţie crudă, aproape 40% din toate execuţiile cunoscute au fost pentru infracţiuni legate de droguri. Un lucru important, deseori cei din medii defavorizate sunt afectaţi în mod disproporţionat de această pedeapsă dură", a menţionat Agnes Callamard. "Este timpul pentru Guverne şi ONU să crească presiunea asupra celor responsabili de aceste încălcări flagrante ale drepturilor omului şi să se asigure că sunt instituite garanţii internaţionale."

În timp ce numărul execuţiilor a crescut, numărul total al condamnărilor la moarte înregistrate a rămas în esenţă acelaşi, cu o uşoară scădere de la 2.052 în 2021, la 2.016 în 2022, a consemnat Amnesty.

Pe acest fundal sumbru, a existat un licăr de speranţă, şase ţări abolind pedeapsa cu moartea fie total, fie parţial, a mai constatat organizaţia.

Kazahstan, Papua Noua Guinee, Sierra Leone şi Republica Centrafricană au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracţiunile, în timp ce Guineea Ecuatorială şi Zambia au abolit pedeapsa cu moartea numai pentru infracţiunile de drept comun. În Decembrie 2022, 112 ţări aboliseră pedeapsa cu moartea pentru toate infracţiunile şi nouă ţări numai pentru infracţiuni de drept comun.

Potrivit raportului, elanul pozitiv a continuat, deoarece Liberia şi Ghana au luat măsuri legislative pentru abolirea pedepsei cu moartea, în timp ce autorităţile din Sri Lanka şi din Maldive au declarat că nu vor recurge la punerea în aplicare a pedepsei cu moartea. Au fost, de asemenea, depuse proiecte de lege pentru abolirea pedepsei cu moartea în Parlamentul Malaeziei.

"În timp ce multe ţări continuă să trimită pedeapsa cu moartea la coşul de gunoi al istoriei, este timpul ca şi alţii să le urmeze exemplul. Acţiunile brutale ale unor ţări ca Iran, Arabia Saudită, precum şi China, Coreea de Nord şi Vietnam sunt acum clar în minoritate. Aceste ţări ar trebui urgent să se modernizeze, să protejeze drepturile omului şi să pună în executare Justiţia, în loc să execute oameni", a spus Agnes Callamard.
"În condiţiile în care 125 de state membre ONU – mai multe ca oricînd – cer un moratoriu asupra execuţiilor, Amnesty International nu a fost niciodată mai plină de speranţă că această pedeapsă odioasă poate şi va fi retrogradată în analele istoriei. Dar cifrele tragice ale anului 2022 ne amintesc că nu ne putem culca pe lauri. Vom continua să milităm pînă cînd pedeapsa cu moartea va fi abolită pe tot globul", a insistat responsabila organizaţiei. (AGERPRES)