NUMARUL MAGIC PENTRU SOMN? SAPTE (7) ORE

Oamenii care dorm mai mult sau mai puţin de şapte ore pe zi, incluzînd micile aţipiri, îşi măresc riscul de manifestare a unor afecţiuni cardiovasculare, potrivit unui nou studiu medical realizat in Statele Unite. O persoana care doarme, însumat, sub cinci ore pe zi, îşi dublează, şi chiar mai mult de atît, riscul de diagnosticare cu angină pectorală, afecţiuni cardiace coronariene, infarct sau atac cerebral, s-a conchis în urma unui studiu derulat de cercetătorii facultăţii de medicină din cadrul Universităţii din West Virginia. Acelaşi studiu a descoperit că şi somnul pentru mai mult de şapte ore are riscurile sale, unele ce vizează, îndeosebi, îmbolnăvirea la nivel cardiovascular.

Participanţii la cercetare care au dormit mai mult de nouă ore pe zi au fost descoperiţi că prezentau o dată şi jumătate mai multe şanse să dezvolte afecţiuni cardiovasculare decît aceia care au dormit numai şapte. Grupurile cele mai expuse riscurilor erau alcătuite din adulţi cu vîrstele de peste 60 de ani, care dormeau cinci ore sau mai puţin pe noapte. Aceştia şi-au sporit cu pînă la de trei ori riscul dezvoltării unor probleme cardiovasculare comparativ cu cei care au avut numai şapte ore de somn.

Studiul, condus de omul de ştiinţă Anoop Shankar, a analizat date adunate într-un sondaj din SUA, făcut în 2005, pe 30.000 de subiecţi adulţi. Rezultatele au fost reglate în funcţie de vîrstă, sex, rasă, vicii, gabarit şi activitate. Cercetătorii nu au putut înţelege exact relaţia dintre durata de somn a unei persoane şi afecţiunile cardiovasculare. Totuşi, au aflat că această durată afectează glanda endocrină, funcţiile metabolice, determinînd, printre altele, presiune arterială crescută.

Sursa: ABC