„Nu te vaccinezi, nu ai parte de sex”, acesta e apelul unei actrite si activiste adresat barbatilor

O actriţă şi poetesă Sud-africană, Lebogang Mashile, le îndeamnă pe femei să recurgă la greva sexului dacă partenerii lor refuză să se vaccineze anti-COVID-19.

Lebogang Mashile, o activistă feministă în vîrstă de 42 de ani, speră că „greva sexului” îi va convinge pe bărbaţi să se vaccineze împotriva COVID-19. Apelul ei survine în contextul unei reticenţe faţă de vaccinare în Africa de Sud. Mashile, care a interpretat un rol în Hotel Rwanda, spune că s-a arătat surprinsă de reţinerea bărbaţilor în privinţa vaccinării, în condiţiile în care Africa de Sud s-a confruntat în trecut cu mari probleme din cauza SIDA.

„Timp de mai mulţi ani, statisticile din Africa de Sud privind HIV-ul la bărbaţi s-au bazat pe larg pe depistări în rîndul femeilor. Pentru binele nostru, femeile trebuie să condiţioneze pumpum (sexul; n. red.) de vaccinare”, a scris ea pe Twitter. Prezentatoarea TV Pabi Moloi a transmis mesajul adăugîndu-i hashtagul #NoVaxNoSex. Campania a stîrnit reacţii pro şi contra.

„De ce datoria bărbaţilor de a se comporta ca fiinţe umane responsabile trebuie să depindă de femei?”, s-a întrebat jurnalista Nelisiwe Msomi.

În prezent, doar 11% din adulţii Africii de Sud, o ţară de peste 60 de milioane de locuitori, sunt vaccinaţi anti-COVID-19. Africa de Sud a înregistrat aproape 2,7 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care peste 79.000 fatale.