Nu exista o unitate de opinii intre membrii NATO privind modul de a pune capat razboiului

Alianţa este împărţită în trei grupuri care preferă opţiuni diferite pentru încetarea ostilităţilor, scrie The Sunday Times. Potrivit sursei, membrii NATO pot fi împărţiţi în trei categorii: „şoimi”, „porumbei” şi „struţi”.

Prima dintre acestea include ţări care consideră că Rusia ar trebui să primească cea mai drastică respingere, privînd-o de posibilitatea de a comite acte de agresiune în viitor.

Un reprezentant proeminent al „şoimilor” este Polonia, care promovează activ iniţiativele de a oferi Ucrainei armele necesare şi de a impune sancţiuni dure împotriva Federaţiei Ruse.

De asemenea, ţările acestui grup sunt în favoarea returnării tuturor teritoriilor ocupate temporar Ucrainei, inclusiv Crimeea şi Donbasul.  

Porumbeii” includ ţări care sunt în favoarea unei încetări timpurii a ostilităţilor în Ucraina, chiar şi în detrimentul concesiunilor teritoriale din partea ucraineană. Aceştia ar fi de acord cu retragerea trupelor ruse pe poziţiile din 24 Februarie şi ar recunoaşte, de asemenea, statutul actual al Crimeei, „Republicii Populare Donbas” şi „Republicii Populare Lugansk”.

Publicaţia britanică citează un oficial, sub anonimat, dintr-una dintre ţările scandinave, care numeşte un astfel de rezultat „nedrept, dar practic”.  

În ultima grupă, „struţi”, The Sunday Times include ţări care încearcă să se distanţeze cît mai mult de evenimentele din Ucraina, rezolvînd probleme interne. Ei doar susţin oficial deciziile Alianţei. Potrivit jurnaliştilor, „struţii” includ ţările din sudul Europei.

În ceea ce priveşte ţările care ajută cel mai activ Ucraina în lupta împotriva agresorului, Kievul poate crea o uniune regională cu ele în viitor. Este vorba de Polonia, Marea Britanie şi ţările baltice.