ÎNTREPRINDERILE INDUSTRIALE MARI VOR PRIMI SUPORT PENTRU ALINIEREA ACTIVITĂȚII LOR LA CADRUL NORMATIV ȘI LA STANDARDELE DE MEDIU
Ministerul Mediului va elabora un Program de susținere a întreprinderilor industriale mari în vederea alinierii la cadrul normativ și la standardele de mediu, prin înlocuirea proceselor industriale poluante și decuplarea creșterii economice de utilizarea resurselor și degradarea mediului. Aceasta este una dintre acțiunile prioritare a instituției, stabilite după recepționarea raportului analitic al Comisiei Europene. Informația a fost prezentată în cadrul audierilor publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană și de Comisia mediu.
În cadrul audierilor, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a prezentat și alte priorități ale instituției pe care o conduce în contextul implementării Acordului de Asociere RM – UE. Printre acestea figurează aprobarea Programului național de adaptare la schimbările climatice și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia; aprobarea Programului național de gestionare a deșeurilor; revizuirea cadrului normativ privind protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din sursele agricole etc.
De asemenea, au fost prezentate informații despre directivele Uniunii Europene transpuse în legislația națională, care vizează mai multe domenii: calitatea aerului, politicile climatice, calitatea apei și gestionarea resurselor, gestionarea deșeurilor, substanțele chimice, poluarea industrială și accidentele industriale, protecția naturii și biosecuritatea. Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a menționat că, în prezent, nouă directive sînt în proces de transpunere, iar zece sînt planificate.
De menționat că, pînă în prezent, Comisia politică externă și integrare europeană a organizat cinci runde de audieri publice a ministerelor privind evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
La 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.
În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite pe deplin toate condițiile.
Sursa: parlament.md