NOUL ”PROFIL” CREAT DE RUȘI PENTRU USATÎI

Pentru declarația pe care a făcut-o, ar fi fost ucis înainte s-o facă

Autor: Mihai CONȚIU

Unii, poate că au fost plăcut surprinși de intenția lui Renato Usatîi de renunțarea la cetățenia rusă, alții, rusofilii, nu, iar cîțiva au fost sau sunt, cumva, bănuitori, reținuți. Personal, mă așteptam la o astfel de ”mutare”, iar asta de cînd, în 2020, în timpul campaniei prezidențiale, Renato Usatîi declara că, dacă va ajunge șeful statului, va renunța la cetățenia Federației Ruse.

Într-o adresare publică, liderul și ”proprietarul” Partidului Nostru, Renato Usatîi, îi transmite lui Vladimir Putin următoarele: ”Dumneavoastră, la rugămintea mea, la începutul anului 2018, ați emis, printr-un Decret secret al președintelui Rusiei, cetățenie rusă părinților mei, cu <Mulțumesc> pentru munca și activitatea mea. Eu vreau să mulțumesc pentru ce s-a întîmplat în 2018, dar astăzi nu mai am alte opțiuni, nu mai vreau ca, de acum încolo, părinții mei și eu personal să fim cetățeni ai unei țări care a început o teroare deschisă chiar împotriva propriilor cetățeni”.

Pentru o astfel de declarație, ar fi fost ucis înainte să o facă! Știu bine ce spun!

Să reținem, așadar, că din acest text reiese limpede că, atunci, Usatîi ”își permitea să se adreseze personal atotputernicului Putin”, iar ”liderul de la Kremlin i-a și mulțumit personal pentru munca și activitatea lui”, emițînd, în mod excepțional, ”un Decret prezidențial secret” prin care a acordat cetățenie rusă părinților lui. Raționînd limpede, oricine se poate întreba: De ce a fost nevoie de un ”Decret secret” în cazul părinților lui Usatîi? În vederea căror ”perspective lucrative, operative” banalitatea, în fond, aprobării unor cetățenii rusești a fost un secret de stat în Rusia lui Putin și pentru cetățenii moldoveni?

Concluzia clară e că astfel de situații excepționale vizează un grup exclusivist de oameni din afara Rusiei care doresc să devină cetățeni ruși, persoane extrem de importante pentru serviciile secrete rusești și Kremlin. Dacă se invocă ”protecția sporită” a părinților lui Usatîi față de anumite presiuni din cauza activității politice a acestuia, am avea de-a face cu un fals – protejarea acestora era cu mult mai sporită dacă se cunoștea public că acești oameni sunt și cetățeni ruși. În realitate, acest ”Decret secret” vizează nu doar ”protecție”, ci și ”răsplată și privilegii” la fel de secrete.

Cîți oameni de pe această planetă își pot permite să adreseze personal astfel de rugăminți lui Putin? Extrem de puțini, iar pentru asta aceștia trebuie să fie confirmați de către serviciile secrete rusești și, mai ales, să fie cunoscuți, pentru acțiunile lor, personal de către Putin!

Pentru ce fel de muncă și activitate i-a mulțumit Putin, personal, lui Usatîi, simțindu-se, Putin, dator să emită un ”Decret secret” în cazul părinților lui? Cîți oameni de pe această planetă, inclusiv din Rusia, au ”șansa” ca Putin să le mulțumească pentru ”munca și activitățile lor”? Credem că puțini! Credem că Usatîi a fost, este și va fi un privilegiat al serviciilor secrete rusești și al Kremlinului, iar despre asta vom vorbi pe mai departe.

Usatîi își motivează ”decizia de a renunța la cetățenia rusă” prin aceea că ”el și părinții săi nu mai vor să fie cetățeni ai unei țări care a început o teroare deschisă chiar împotriva propriilor cetățeni”. Despre ce fel de teroare și care ”cetățeni proprii” vorbește cu ambiguitate Usatîi? Putin a ordonat terorizarea tuturor ucrainenilor. Îi consideră Usatîi pe ucraineni ca fiind ”cetățeni ruși”? Dacă se referă la rușii din Rusia, se cuvenea să pomenească despre încorporările sub teroare, trimiterea rușilor nepregătiți pe frontul din Ucraina în calitate de carne de tun etc., dar n-a făcut-o.

Să reținem că Usatîi nu dă absolut nici un detaliu cu privire la ce se va întîmpla cu averile lui din Rusia. Mai înainte, el se lăuda cu afacerile lui profitabile din Rusia, cu vila sa impozantă din regiunea Moscovei ș.a.m.d. Sunt sigur că, la momentul oportun”, Usatîi va da destule explicații ”credibile” pentru moldoveni și în această chestiune.

 

Rămîne un om și mai periculos al rușilor, dar cu un alt profil

În contextul proeuropean al Republicii Moldova, al războiului hibrid declanșat de Rusia împotriva moldovenilor și al războiului împotriva Ucrainei, serviciile secrete rusești își adaptează tacticile informative și operative în conformitate cu noile realități. Sigur că e greu, imposibil să probezi documentat apartenența lui Usatîi, în calitate de agent, la serviciile secrete rusești care activează pe ”Linia Republicii Moldova”. Faptele, acțiunile ”din terenul ostil ori gazdă” și o oarecare cunoaștere a modalităților de operare informativă și aplicare practică a unor ”programe operative secrete” ne obligă la analize și constatări logice și lucide.

Serviciile secrete rusești, și ele, sunt printre cele mai ”răbdătoare” din lume. Pot menține un agent acoperit într-o Țară străină în ”inactivitate vegetativă” chiar și 20-30 de ani, activîndu-l doar în situații operative decisive, convenabile rușilor. Usatîi, firește, nu face parte din această categorie, ci din alta. Inițial, în plan politic, Usatîi a fost pro-rus și admirator și al dictatorului Alexandr Lukașenko.

Ca o paranteză, vorbind despre omul de afaceri Usatîi, nimeni, în Rusia lui Putin, nu face afaceri de anvergura celor ale lui fără controlul și acceptul serviciilor secrete, care, se știe, sunt conectate politic la Kremlin. De-a lungul anilor, presa a scris despre conexiunile lui Usatîi, în domeniu afacerilor, cu mari șefi ai lumii interlope rusești. Nimeni, în Rusia lui Putin, nu face afaceri mari cu lumea interlopă fără controlul și acceptul serviciilor secrete.

În actualul context politic intern și din vecinătatea imediată, am certitudinea că serviciile secrete rusești au decis să-i rescrie radical profilul psihologic, social și politic al lui Usatîi. El, ca golan politic autentic, iar asta în contrast cu imaginea a ceea ce trebuie să definească un politician adevărat, are o charismă indiscutabilă pentru mulți moldoveni, care-l percep drept unul ”de-al lor”, dar bogat, mai școlit și șmecher. Dacă Mihai Ghimpu, semidoct, robotizat nătîng într-un unionism iluzoriu, a ajuns pînă unde a putut, de ce nu ar reuși și Usatîi, care îi este net superior sub toate aspectele liderului liberal?

Anunțîndu-și, așa cum și era previzibil, candidatura la alegerile prezidențiale, Usatîi a fost ”remodelat” de către serviciile secrete rusești. În perspectivele alegerilor legislative, rușii ”au certitudinea” unei viitoare alianțe postelectorale convenabile – PSRM, PCRM și formațiunile subordonate indirect lui Ilan Șor ori Plahotniuc. În alegerile prezidențiale, însă, Maia Sandu este un adversar incomod oricărui contracandidat. Rușii, însă, vor totul în R. Moldova, chiar dacă, în perspectivă, avînd o virtuală majoritate parlamentară favorabilă, asta ar face ca instituția prezidențială să fie pur decorativă, așa cum a fost plasat Igor Dodon de către Plahotniuc.

În acest context, Usatîi are ”misiunea” să fie anti-rus, să facă orice declarații împotriva rușilor spre a deveni cît mai ”credibil” cu putință. Fiind vorba despre o operațiune ”de manual”, Usatîi are permisiunea să acuze și să ofenseze cum știe el mai bine Rusia și serviciile secrete rusești. ”Misiunea” lui Usatîi este să-i fie un contracandidat Maiei Sandu de pe poziții proeuropene și anti-rusești. În această nouă reconfigurare politică a lui, într-o primă fază, Usatîi nu are nevoie de susținerea electoratului rusofil, care va fi ținut ”în așteptare tactică”.

Astfel, el va găsi suficientă susținere în segmentul electoral proeuropean al multor moldoveni insuficient de informați. Aici vorbim despre acei alegători proeuropeni ai Maiei Sandu, dar care se vor reorienta spre ”proeuropeanul” Usatîi, acesta din urmă spunîndu-le că e nevoie de ”un nou suflu proeuropean, că Sandu este epuizată” și alte bazaconii ușor de înghițit de către mulți moldoveni. În eventualitatea unui al doilea tur de scrutin prezidențial, în care ar rămîne Sandu și Usatîi, partidele moldovenești pro-rusești vor primi recomandări să-l susțină pe ”proeuropeanul Usatîi”.

Firește că banii vor fi un element extrem de important în ”ascensiunea prezidențială” a lui Usatîi, iar serviciile speciale moldovenești vor avea o sarcină dificilă, în condițiile în care Usatîi va vorbi despre ”banii lui”, iar proveniența lor legală din afaceri ar fi extrem de greu de verificat în Rusia, chiar și ”temporar ostilă” lui, de această dată.

P. S. 1. Care sunt sursele interne de informații ale lui Usatîi? Firește că e vorba despre oameni cu acces la informații… sensibile, cu aceleași ”orientări” ca și el, dar asta-i treaba SIS, în primul rînd!

P. S. 2. La finele săptămînii trecute, în cadrul unei conferințe de presă, Usatîi a declarat: ”Dacă, pe lîngă soluționarea problemelor orașelor, noi trebuie încă să luptăm și cu mafia, atunci, credeți-mă, nu doar voi lupta, dar chiar eu o voi conduce”. De parcă n-ar conduce-o deja…!