Noul premier britanic promite să reconstruiască ţara

Liderul laburist britanic, Keir Starmer, a primit, în mod oficial, Vineri, de la Regele Charles al III-lea misiunea de a forma noul Guvern, în urma victoriei zdrobitoare a partidului său în alegerile parlamentare de Joi, transmite AFP.

Starmer a fost primit la miezul zilei timp de o jumătate de oră la palatul Buckingham.

Fost avocat specializat în drepturile omului, Keir Starmer, în vîrstă de 61 de ani, a intrat în politică abia în urmă cu nouă ani.

El va fi al treilea prim-ministru din cei mai puţin de doi ani de domnie ai lui Charles, după conservatorii Liz Truss şi Rishi Sunak.

Starmer va conduce ţara după 14 ani de guvernări conservatoare şi o succesiune de crize: austeritate, Brexit, creşterea puternică a preţurilor sau schimbări multiple de prim-miniştri.
Conform cutumei, palatul Buckingham a publicat o fotografie de la primirea viitorului premier de către Suveran.

Ajuns ulterior la reşedinţa din Downing Street 10, Starmer a promis că Executivul său ”va începe imediat munca de schimbare şi de reconstrucţie a Regatului Unit”.

Potrivit rezultatelor aproape complete, Partidul Laburist a obţinut 412 mandate, mult peste pragul de 326 care îi asigură majoritatea absolută necesară pentru a guverna singur.
În schimb, cu doar 121 de mandate faţă de 365 acum cinci ani, conservatorii au înregistrat cel mai slab rezultat de la începutul secolului al XX-lea. Mai multe nume grele nu au prins locuri în viitorul Parlament: Liz Truss, ministrul Apărării Grant Shapps, ministrul pentru Relaţiile cu Parlamentul, Penny Mordant, care era văzută ca o posibilă viitoare şefă a partidului.

Pe tot parcursul campaniei, Keir Starmer a promis ”revenirea la stabilitate şi seriozitate, şi o gestionare foarte riguroasă a cheltuielilor publice”.

El a dat asigurări că vrea să relanseze creşterea economică, să redreseze serviciile publice, să întărească drepturile angajaţilor, să reducă imigraţia şi să apropie Marea Britanie de Uniunea Europeană, fără a reveni însă asupra Brexitului, un subiect tabu în campanie.

În viitorul Parlament total reconfigurat, liberal-democraţii redevin a treia forţă, cu 71 de deputaţi, în timp ce partidul Reform UK (anti-imigraţie şi anti-sistem) îşi face intrarea cu patru deputaţi, printre care şi liderul său Nigel Farage.

În Scoţia, Partidul Naţional Scoţian, pro-independenţă, a înregistrat mari pierderi, cîştigînd doar în nouă din cele 59 de circumscripţii.

Verzii vor avea patru locuri, faţă de unul anterior, într-o Cameră a Comunelor din care vor face parte un număr record de femei, cel puţin 266, faţă de 220 în 2019.