NOTE PESIMISTE DE DUPĂ INTEGRAREA ÎN UE

Ca și în cazul românilor, cu ce ”material uman” devin moldovenii europeni?

Autor: Mihai CONȚIU

Încă din start, țin să precizez că am convingerea că locul Republicii Moldova este în UE, nicidecum în sfera de influență a unei Rusii agresive și primitive. Cu toate că România are printre eurodeputații săi cîțiva politicieni deschiși la minte și europeni în adevăratul sens al cuvîntului, ca Țară, însă, este unul dintre cele mai amărîte neamuri ale Europei. Cînd ai la guvernare politicieni care și-au cumpărat efectiv doctorate, corupți în cam toate instituțiile Statului, opozanți politici de toată nedemnitatea ca George Simion ori Diana Șoșoacă și tot așa, de ce să ne mai minunăm că suntem, noi, românii, vorbele filosofului Petre Țuțea, ”curul Europei”? Astfel, de voie, de nevoie, România europeană este condamnată la docilitate ascultătoare față de Țările UE dezvoltate, pentru care europenismul înseamnă reguli asumate și respectate din instinct, nu din teamă de autorități.

În paralel cu România, cum s-ar poziționa Republica Moldova în interiorul UE? În urmă cu mai mulți ani, un prieten îmi spunea, printre altele, că Republica Moldova, ca membră a UE, poate avantaja România și prin aceea că, în numeroase situații, ar vota solidar cu eurodeputații români în cadrul Legislativului comunitar, dar am serioase îndoieli. Într-o perspectivă europeană, ținînd seamă de ”materialul politic uman moldovenesc”, viitorii eurodeputați moldoveni majoritari ar fi mult mai solidari cu cei unguri în raport cu susținerea Rusiei, spre exemplu. Chiar și în cazul integrării Țării în UE peste, să zicem, 10-15 ani, opțiunile politice prorusești majoritare din Republica Moldova vor dăinui. Aceasta se va întîmpla chiar și în cazul unei victorii a Ucrainei împotriva Rusiei agresoare, a trecerii Transnistriei sub administrația Chișinăului și a naționalizării armamentului rusesc.

Firește că doresc să nu am dreptate, dar sunt sigur că cele afirmate predictibil mai sus sunt inevitabile. Îi invit pe cei capabili de analiză lucidă să țină seamă de mentalul colectiv moldovenesc coruptibil, de faptul că bandiți de tipul unora ca Ilan Șor sau Plahotniuc au mai multă credibilitate decît UE în rîndul majorității moldovenilor, de faptul că nu s-a ivit încă o clasă politică responsabilă care să educe electoratul în virtuți europene, nu să-l îndobitocească și mai mult pentru a-l manipula în alegeri, de realitatea că sistemul de Învățămînt este la pămînt și nimeni nu-i capabil să-l reformeze și tot așa!

P.S. redacției: docilitate ascultătoare este o tautologie intenționată și licența autorului articolului.