NOI PROVOCARI IN TRANSNISTRIA

Explozii la două antene radio-tv

Așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că două explozii au fost înregistrate marți dimineață în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol. Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova a reacționat rapid și a declarat că monitorizează situația din regiunea transnistreană.

Potrivit autorităților nerecunoscute din stînga Nistrului, s-au produs două explozii în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol din regiunea transnistreană: prima la ora locală 06:40, iar cea de-a doua la 07:05. La fața locului au intervenit miliția din Transnistria și pompierii. 

Miliția din Grigoriopol a încercuit teritoriul centrului de radio și televiziune Maiak, iar geniștii au început examinarea zonei.

„Conform datelor disponibile la ora 9:00, nu funcționează două cele mai mari antene. Ambele transmiteau posturi de radio din Federația Rusă”, se arată în declarația ministerului de interne din regiunea separatistă Transnistria, care mai precizează că nu au fost înregistrate victime.

În jurul orei 9:20, postul de televiziune de la Tiraspol TSV a publicat imagini filmate de un amator, care se presupune că au fost făcute la Grigoriopol. În depărtare se vede un nor de fum.

Centrul „Maiak” a fost construit la sfîrșitul anilor 60. Antena are circa 100 de metri și este capabilă să transmită unde la distanțe foarte mari. Aceasta se rotește în jurul axei sale.

Evenimentul din această dimineață urmează seriei de explozii care au fost raportate luni seară la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria.

Oficiali de la ministerul de interne al regiunii separatiste au declarat că asupra clădirii s-a tras de către atacatori necunoscuţi cu lansatoare de grenade. Pe canale de telegram au fost distribuite poze cu asemenea muniţii aruncate la sol. 

Guvernul Republicii Moldova a transmis luni seară că obiectivul urmărit de atacul cu lansator de grenade asupra clădirii așa-zisului minister al securității din Transnistria „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate”

 

SIS îndeamnă la calm și anunță că monitorizează situația din regiunea transnistreană

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a venit cu o reacție în contextul evoluțiilor situației de securitate în regiunea transnistreană și anunță că monitorizează situația din regiune. În același timp, instituția și-a intensificat eforturile de „culegere a informațiilor relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta siguranța Republicii Moldova”.

„SIS monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg”, precizează SIS într-o notă informativă.

În acest context, instituția îndemnăm societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război. 

„Avînd în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gîndirea critică a cetățenilor Republicii Moldova. Comunicarea pe subiectul dat va fi realizată într-o manieră centralizată de către autoritățile publice ale Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat. 

Învecinîndu-se cu Ucraina, Transnistria şi-a autoproclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un scurt război în 1992, care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propria monedă şi propriile forţe de securitate.

Acest teritoriu, care numără circa 500.000 de locuitori, este însă puternic dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi a desfăşurat acolo 1.500 de militari.

Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

Sursa: digi24.ro